понеделник, 27 октомври 2008 г.

Съдът в Страсбург решава чии са имотите на църквата

Хората на Инокентий искат €672 млн. от държавата

Комисия на ЕС по религиозните свободи решава за вероучението

Силвия Николова
В-к "Монитор", 28 октомври 2008 г.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще се произнесе през ноември по казуса “Инокентий”. От решението ще зависи дали страната ни ще бъде осъдена да изплати парично обезщетение, или да върне църковните имоти, от които той и хората му бяха изведени с полиция на 21 юли 2004 г. Това съобщи за "Монитор" и.д. шефът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов вчера.
Така алтернативният синод на Инокентий ще стане най-богатото вероизповедание в страната. Ако съдът отреди парично обезщетение, то държавата трябва да му брои 672 млн. евро. Толкова е сумата, за която той и сподвижниците му съдят българската държава.
Ако евромагистратите обаче се произнесат да бъдат върнати имотите на жалбоподателите, алтернативните владици и подопечните им енории ще получат земи, сграден фонд, част от който и едра градска собственост, от които ще печелят милиони годишно чрез отдаването им под наем, пресметнаха икономисти.
През юли 2007 г. съдът в Страсбург изпрати и на двата синода обявление за междинно решение, в което бяха фиксирани възможности са решаване на спора и срок до септември 2007 г. Нито една от двете фракции в БПЦ обаче не направи крачка и шансът бе пропуснат.
До края на седмицата ще стане ясно и дали в българските училища ще може да се изучава православно вероучение или само история на религиите, съобщи още Емил Велинов. Дотогава ще приключи заседанието на Комисия по правата и религиозните свободи в Страсбург, в чието заседание като гост е поканена и експертката от дирекцията по вероизповеданията Жасмина Донкова.

1 коментар:

Анонимен каза...

hello
I am of noel
http://pescaenourense.blogspot.com/
would you like to link to my blog?
If you are interested send an email or comment on the blog telling me what
greetings