сряда, 10 декември 2008 г.

Църковният събор отвърза ръцете на владиците за бизнес



Църквата отваря хотели и спа центрове в манастирски земи



Пускат имотите на концесия зад гърба на Варненския митрополит Кирил


Силвия Николова в-к "Монитор", 10 декември 2008 г.

Манастирите вече ще могат съвсем официално да строят хотели, ресторанти, магазини и всякакви заведения, свързани с туристическия бизнес на своя земя без да влизат в разрез с устава на Българската православна църква, а игумените им да не понасят санкции от църковния съд за своята мениджърска предприемчивост. Тази възможност им бе дадена от делегатите на Шестия църковен събор, чиято трета сесия започва вчера в Рилския манастир. Така отпадна мораториумът, наложен по време на есенното издание на форума по предложение и настояване на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Тогава владиката се наложи земите да не бъдат продавани или отдавани на концесия, като се мотивира, че църквата често пъти става жертва на недобросъвестни бизнесмени, които печелят на неин гръб. Владиците гласуваха с готовност да отдават църковните имоти на концесия
Снимка: Алексей Ди
митров

Обсъждането на този текст от устава и гласуването му стана за по-малко от половин час. Решението е окончателно и без право на прегласуване. За да не се стига до смяна на мненията и нови гласувания, още при откриването на събора Сливенският митрополит Йоаникий припомни на делегатите, че на втората сесия са дали вота си да не прегласуват взети веднъж от тях решения.
Голям скандал ще има, когато Варненският митрополит Кирил разбере каква я сторихме зад гърба му, коментираха свещеници, излезли за глътка въздух на манастирските чардаци. Духовникът е пословичен в черковните среди с емоционалния си характер.
Дядо Кирил и събратята му Видинският митрополит Дометиан и Ловчанският Гавраил бяха по това време в Москва за погребението на руския патриарх Алексий I.
Решено бе църквата да може да отдава земите и имотите си под наем и на концесия. Дали да бъде за срок от 30 или от 50 години ще бъде решено в следващите дни, съобщи говорителят на събора протойерей Ангел Ангелов. По думите му така ще се оползотворят пустеещите терени.
Делегатите в Рилската обител на студен “режим”


Минусови температури, скреж по прозорците и замръзнали чешми в стаите посрещнаха делегатите на църковния събор в Рилския манастир. Повечето от тях пристигнаха още в понеделник вечерта. Те обаче бяха неприятно изненадани от мраза, тъй като парното бе пуснато 30-ина минути преди настаняването им и спряно в 21 часа. По-заможните от тях побързаха да се спасят на топло в близките хотели за своя сметка. Други спаха при свои познати в Дупница и Благоевград. Стоически обаче понесоха студа патриарх Максим и с две години по-възрастният от него Силистренски митрополит Иларион (97 г.)
Не мигнахме от студ цяла нощ, водата в чешмата бе замръзнала, дори зъбите не успяхме да си измием, ожалваха се едни други делегати, докато потриваха ръце край кюмбето в ресторант “Царев връх” още рано сутринта вчера.


Кучешкият студ не уплаши само манастирския пес Шаро
Снимка: Алексей Димитров

Няма коментари: