четвъртък, 13 август 2009 г.

Уволняват директори на болници, дълговете им удариха 281 хил. лв.

Прокурор подхвана търговете за лекарства Застрашени са и хората с трансплантации

Силвия Николова, В-к "МОНИТОР", 14 август 2009 г.

Има голям риск засегнатите от някои видове рак и хората с някои редки генетични заболявания да останат без лекарства след няколко месеца. Това съобщи вчера министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
Застрашени да останат без имуносупресивни препарати са и хората с трансплантирани органи. Тези животоподдържащи медикаменти потискат имунната им система, за да не бъдат отхвърлени присадените бъбреци, сърце или черен дроб.
Ако се стигне дотам, то ще е за кратък период, тъй като ще направим всичко възможно, за да бъдат набавени лекарствата на пациентите, обеща министър Нанев. Той обясни, че докато се чака да мине процедурата по търговете за съответните доставки, МЗ ще отпуска на нуждаещите се медикаменти от друг вид за същото заболяване.
По думите на министър Нанев причина за евентуалната криза с животоспасяващите лекарства са забавени търгове от предишния екип на здравното ведомство.
Той имал уверението на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Симеон Дянков, че неотложните нужди на Министерството на здравеопазването ще бъдат удовлетворени.
Разходите действително ще бъдат свити с 15 на сто, както се предвижда за всички министерства, но това няма да бъде за сметка на медикаментите и лечебния процес като цяло, а ще бъдат орязани само капиталовите разходи, заяви още здравният министър.
Груби нарушения при спазването на заложения брой болни за дадено лекарство е установила проверка на новия екип на Министерството на здравеопазването. За медикаменти, от които се нуждаели само 20 болни с изключително рядко заболяване, било направено презапасяване като за стотина човека. Подобни случаи не били изолирани в практиката на предшествениците му.
Нередностите, по думите му, са довели до предсрочно изчерпване на количествата на някои медикаменти, а пациенти са оставяни за дълго време без животоспасяващо лечение. Имало е и случаи на включване на лекарства с по-високи цени и намаляване на количества на други медикаменти. Виновните ще бъдат дадени на прокурор, ако се установят умишлени злоупотреби. На прокуратурата ще бъдат дадени и шефовете на болници, ако се установят далавери. Дълговете им удариха 281 хил. лв.

Няма пари за родна ваксина срещу грип

Няма коментари: