четвъртък, 6 август 2009 г.

Синодът забрани на духовници да се събират с католици

Църквата спира конвейера за архонти

На молебена за 24 май в Рим вече само православни

Силвия Николва, В-к "МОНИТОР", 6 август 2009 г.

Българската православна църква се опъна на масовата практика да се произвеждат рицари и архонти. Поводът е присъждането на такива титли на дузина българи, сред които Слави Бинев и Малик Пашаев.
Църквата няма практиката да раздава такива офикии (отличия) и няма нищо общо с хората с такива титли. Това заяви вчера за "Монитор"говорителят на Синода и Русенски митрополит Неофит. Каноните не позволяват православен духовник да присъства на събиране, където се извършват подобни ритуали. Затова комисията по каноничността на синода ще разгледа най-строго случая с архимандрит Дионисий, който е благославял рицари в храма на силистренското село Калипетрово на 28 юни, добави той.

Патриарх Максим забрани с окръжно до митрополитите всяко участие в богослужение и дори в молитва на наши православни архиереи с католици и протестанти, съобщи още говорителят Неофит.
Занапред духовниците ни няма да имат право дори да са в богослужебни одежди там, където има представители на други християнски деноминации или инославни. Забраната е в резултат на решение на Светия синод от 18 юни.
"Да бъде обърнато строго внимание на свещенослужителите по епархии, клириците на БПЦ и Българската патриаршия да не се намират заедно на едно и също място с религиозни представители на инославни и иноверни", се казва в окръжно, изпратено до митрополитите лично от патриарх Максим.
Рестриктивната мярка е приета от Светия синод в пълен състав по предложение на Неврокопския митрополит Натанаил, който бил възмутен от обстоятелството, че български владици служат в католическия храм "Сан Клементе" в Рим при гроба на свети Константин-Кирил Философ всяка година на 24 май. Храмът там се стопанисва от монаси доминиканци. На 22 май тази година молебенът бе отслужен от Русенският митрополит Неофит.
Каноните на православието, както и уставът на БПЦ забраняват строго каквито и да са служби заедно с инославни. Занапред ще служим само ние, но при условие, че доминиканците са цивилни и стоят кротко, като домакини, разясни новата тактика на синода дядо Неофит.
Нямам какво да крия. Рицарските звания на неколцина православни българи и италианци католици бяха дадени не в храма, а в училището на силистренското село Калипетрово. В църквата само ги благослових, отслужих молебен и помазах с осветен елей от Велики четвъртък православните, заяви за "Монитор" архимандрит Дионисий.


Няма коментари: