вторник, 22 септември 2009 г.

Неизрядните работодатели без право да напускат страната

Спират на границата за
неплатени здравни вноски


Губим правата си за доктор, ако 6 месеца не пращаме осигуровки

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА
СИЛВИЯ НИКОЛОВА
В. "МОНИТОР", 21 септември 2009 г.

Работодатели няма да могат да пътуват в чужбина, ако не са платили здравните вноски на своите работници и служители. Те ще бъдат спирани още на границатна. Не е изключено да бъдат отрязани за чужбина и частнит е лица, които са длъжници на Националната здравноосигурителна каса. Това са само част от мерките, които ще се предложат на обсъждане в Народното събрание във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване, стана ясно на семинар в Русе за болничното преструктуриране, организиран Министерснтвото на здравеопазването.
Аз лично не бих имал нищо против забраната да важи не само за работодателите, но и за самоосигуряващите се, мотивира се министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев.
800 000 нашенци, които не плащат редовно вноските си, са ощетили здравната система с около 1 милиард лева, показват изчисления на МЗ.
За да се увеличи събираемостта на вноските, се обмисля и въвеждането на глоби. По думите на експери, не е изключено да бъде увеличен размерът на сумата, която загубилите здравноосигурителни права трябва да платят, за да ги възстановят отново. Сега, когато някой здравнонеосигурен закъса и влезе в болница, близките му плащат на куп шест здравни вноски, което е по-малко от 100 лева. На практика обаче, лечението е десетки пъти по-скъпо. На обсъждане в парламента ще се предложи друг вариант за плащане на целия дължим размер или за 36 месеца назад, а здравноосигурителните права да се прекъсват не след три месеца, както е досега, а след шест.
Всеки български гражданин трябва да е съпричастен към проблемите на здравеопазването. Недoпустимо е човек, който не си и е плащал вноските, да отиде на курорт в чужбина, например, изтъкна той. Така председателят на здравната комисия в парламента д-р Лъчезар Иванов коментира идеята на министър Нанев да бъде връщан на границата всеки, който е с неплатени осигуровки.
Народният представител допълни, че в момента групата на ГЕРБ в парламента подготвя проектозакон за Националната здравноосигурителна каса, в който ще залегнат конкретни по-строги мерки, с които да се осигури по-високата събираемост на здравните вноски.
1 млн. 16 хил. 705 са здравнонеосигурените български граждани към момента. По данни на Националния статистически институт само през последните три месеца 522 366 души не са внасяли за здраве в резултат на загубена работа.

Замислят чип карти за лечение по бедност

Карти с електронен чип по подобие на тези за банковатите да бъдат раздадени на социално слабите, които имат право на безплатно лечение. В тях да са вкарани данни какви суми е превела държавата от фонда за лечение на бедни и от кога човекът се води социално слаб, за да знаят лекарите в болниците дали да го лекуват или не. Това ще предложи Асоциацията на работодателите в болничното здравеопазване на отрасловия съвет по здравеопазване към Министерството на здравеопазването, който ще се събере в края на месеца, съобщи нейният председател д-р Димитър Димитров, който е и директор на Университетската болница “Св. Анна” в София.
Идеята е картите за безплатно лечение по бедност да се раздават на хора без доходи по критерии на социалното министерство, по подобие на критериите за отпускане на енергийни помощи. По думите на д-р Димитров това е единственият начин лечебните заведения да си приберат борчовете.
Шмекери без здравни осигуровки, които обаче не са бедни, се лекуват безплатно като случаи по спешност. Вместо благодарност, на тръгване крадат пари и вещи на персонала и инвентар от болниците, разкри още той. По думите му, практика напоследък е, роднини на болни без осигуровка, да обещаят да платят лечението по общия ред, офейкат, задигайки кранчета от чешми, спално бельо, мивки и всичко, каквото могат да изнесат от лечебното заведение. Седем такива случая има в “Св. Анна” само в последните две седмици.
Имаме данните на крадците, ще издирим чрез полицията и ще ги съдим, зарече се д-р Димитър Димитров.

Коментар

*Мене, текел, фарес

Силвия Николова,
В. "МОНИТОР", 21 септември 2009 г.

Нашата страна е уникална. Независимо от клиширането на това понятие тя наистина е такава. Уникални са, от една страна, лекарите, които комай вече четвърт век лекуват въпреки хронично безпаричната система на родното ни здравеопазване. От друга обаче, уникални сме и ние, пациентите. Искаме повече от това, което може да ни даде дори най-добрата медицина в най-развитата държава. При това, ако може без пари.
Нещо повече, някои дори успяват да се докопат до безплатно лечение, независимо че в продължение на години са се спотайвали и не са си плащали здравните си осигуровки. Учудващото е, че повечето от тези хора не са бедни за разлика от наистина социално слабите, които обаче правят всичко възможно да са изрядни към държавата, а така и към самите себе си.

Схемата е проста - разболяваш се, но не си осигурен. Плащаш шест вноски накуп, което прави по-малко от стотина лева, и пак ставаш здравноосигурен. Оттам нататък проблеми нямаш - лекуват те за хиляди така, както биха лекували всеки изряден от години платец на системата. В случая виновни персонално няма. Законът е приложен и за двете страни - и за болницата, и за пациента.
Някакви възражения?
Няма. А и как да има. Поне докато някой разумен политик не се сети, че т.нар. източване на лечебните заведения често пъти е заложено именно в нормативните документи, приети преди десетина, че и повече години.
Само за сравнение към септември по данни на Националния статистически институт без здравни осигуровки у нас са 1 016 705 български граждани. Когато някой от тях се разболее, прилага схемата със стоте лева и си осигурява това, което може да му осигури системата на българското здравеопазване - ни повече, ни по-малко, както на всеки изряден гражданин. Въпросът е в това, че едни плащат, други пият. Пардон, лекуват се. Което е в пълен противовес с общоприетото правило на всички икономически системи, че който плаща, той и пие. Включително и на онази от времето на Тодор Живков - тогава плащаше директно държавата. Като се има предвид това, съвсем логично е очакваният дефицит на здравната каса към края на декември да е 125 млн. лева.
Оказва се обаче, че е въпрос на време нещата да си дойдат по местата. И всеки да получи, каквото му се полага. Сиреч да се изпълни законът от времето на старозаветните пророци "Мене, текел, фарес" (Даниил 5:25). В превод от арамейски - "преброено, претеглено, разделено" - надпис, който се появил по времето на пира на цар Валтасар. Библейската история по-нататък е пределно позната. Яде, пие и се наслаждава на живота всеки според мярката си. Но и според готовността да участва ако не наравно, то поне солидарно в уреждане на икономическите отношения вътре, в същото това общество, от чиито ресурси се ползва всеки един от нас.
Друг е въпросът, че има и хора извън борда. Имало ги е винаги, ще ги има и занапред. Развитите общества в Европа обаче са намерили защитни мрежи за тях. Независимо дали чрез лечение по бедност в болници на фондации или на църквата, нито един беден британец например не остава без основна медицинска помощ. У нас всеки се ползва поравно от това, за което няма никакъв принос. Въпрос на национален манталитет. Но и на твърде либерални закони.

*В превод от арамейски - "преброено, претеглено, разделено"

Няма коментари: