понеделник, 16 ноември 2009 г.

Важен е не видът на храната, а колко и кога ядем


Проф. д-р ДОНКА БАЙКОВА, диетолог: 40 ДНИ МОГАТ ДА ПОСТЯТ САМО ЗДРАВИ ХОРА

Изкуствот е желаните килограми да бъдат задържани
Силвия Николова, В-к "МОНИТОР", 14 ноември 2009 г.


- Проф. Байкова, съществува ли универсален диетичен режим?
- Универсален диетичен режим няма. Ако диетолог беше открил такъв, то щеше да има и Нобелова награда за него, нямаше да има и дебели хора.
А такъв режим няма, защото човешкият организъм е най-умната биологична система на планетата. За да оцелява, той има адаптационни механизми, с които се приспособява към даден хранителен режим, независимо дали той е диетичен или здравословен, и свиква с него. Ако му се въздейства по посока редукция на тегло, той намира механизми, които противодействат на това въздействие.
- Защо хората отслабват по-трудно през есента и зимата, отколкото през лятото, независимо от усилията?
- Обикновено щом три месеца сме били на нивото на дадени килограми, след това организмът си ги запазва и в дни на ядене, и в дни на преяждане, защото постигнатото и задържано тегло за него е завоевание, от което той не се отказва. Всеки опит в такива случаи за намаляването на теглото го амбицира още повече. Затова организмът намира механизми, с които неутрализира действието на даден диетичен режим за редукция. На това се дължи и феноменът някои хора да се хранят слабокалорично, да са все гладни, но да не отслабват.
При режим на хранене с цел подпомагане на терапия на дадено заболяване се употребяват едни храни за сметка на други, за да се неутрализират определени метаболитни процеси. В началото ще ми бъде необичайно, животът ще ми се струва скучен, но ще свикна, а на метаболизма ми ще му бъде добре. Впоследствие, след най-много три месеца, ще свикна с този модел на хранене и няма да ми прави впечатление.
Ако човек има нужда да свали 3-5 кг, всеки диетичен режим е подходящ, та бил той и от изрезка от вестник. Ако го изпълни, със сигурност ще отслабне. Когато обаче трябва да се свалят 30-50-120 кг, тогава вече трябва да се потърси помощта на специалист по метаболитни заболявания, за да се определи възможно най-подходящият режим и диета на хранене. Най-сигурно и дълготрайно се запазва постигнатият резултат, ако месечно се свалят 4-6 кг. Изкуството е при постигането на желаните килограми те да бъдат задържани. Това става със здравословен режим на хранене с елементи за поддържане на ниското тегло.
- Напоследък доста се говори за вредни и полезни храни. Кои всъщност са вредни?
- Няма вредна храна, има неправилни комбинации на храните в дневния им прием. Важно е да се знае, че диететиката е клон от медицинската наука, а не хоби, въпреки че сега много се спекулира с информации по проблема здравословно хранене и диети.
През последните години става ясно, че ние, българите като цяло, не сме дебели от храната сама по себе си, а от неправилния режим на приемането й. Например не ядем по цял ден, вечер вкъщи ни пада пердето и се тъпчем до премаляване, а после се чудим откъде са ни дошли наднормените килограми, като сме яли само веднъж.
- Откъде са дошли излишните килограми?
- След продължително неядене още при първия прием организмът си прави депо, защото е стресиран от това, че не знае кога пак ще му бъде предоставена храна. Превенцията на затлъстяването и на хроничните неинфекциозни болести, свързани с него, се изразява в редовно хранене в съответните часове, тези, които е "измислила" природата: 8.00, 10.00, 12.00, 16.00 и 19.00 часа. Точно в тези часове организмът излива храносмилателни сокове в стомашно-чревния канал, подобно на фонтанчета, без да ни пита. Тези сокове са агресивни. Ако в този момент в стомаха няма храна, те атакуват лигавицата на празния стомашно-чревен канал и могат да доведат до гастрит или колит. Ако човек е устойчив на тези заболявания, то организмът насочва първата приета хапка след продължително неядене към депата, при това под формата на мазнини.
- От 15 ноември започват коледните пости. Мнозина решават да ги спазват - едни от вяра, други смятайки, че могат и да стопят някой и друг килограм, докато говеят. Здравословни или вредни са те?
- Православното християнство е фиксирало много сполучливо периодите на постене - все във време, когато според годишния календар има необходимост от тях. Те се падат винаги преди поредица от празници, в които има натоварен хранителен прием - Коледа, Нова година, януарските именни дни, а после Великден и следващите ги празници. Растителният режим преди такова кулинарно натоварване, често пъти преминаващо в издевателство над собствения ни организъм, е много добро решение.
- Кой може ди си позволи да пости продължителен период от време?
- Не всеки. Пълния пост, без лоши последици за организма, могат да си позволят здравите хора. В съвремието ни малцина от нас могат да си позволят да изкарат 40 дни само на плодове, зеленчуци и варива. Дори за нас, здравите, църквата повелява в някои дни по време на постния период да се консумира риба, за да не обеднее организмът на някои вещества, които са му крайно необходими. Съвсем не случайно на Никулден, в средата на поста, църквата поверява да се яде риба. Свещениците освобождават от говеене бременните и малките деца или им препоръчват само няколко дни, на облекчен пост с млечни продукти. Това важи и за възрастните, а и за по-младите хора с хронични заболявания.
Четиридесетдневен пост може да си позволи само младият, много здрав човек между 30 и 60 години. Не се препоръчва на жените във фертилна възраст, защото те циклично губят кръв, която, за да бъде възстановена, трябва да е прието адекватно количество хранителни източници, богати на съставки, предоставящи възможност за рециклиране на кръвни клетки. Трябва да се знае, че една кръвна клетка живее 6 дни, умира, а след нея се ражда нова. Не е възможно, ако сме гладували и не сме се хранили пълноценно в продължение на 40 дни, да възстановим кръвните си клетки за 6, дори за 30 дни. Доброто кръвотворене зависи най-напред от животинските белтъчни храни - месо, риба, яйца, мляко, млечни продукти, като млечните продукти са на последно място, защото са бедни на така необходимото за този процес желязо. При възрастните хора организмът е изтощен и също възстановява изгубеното по-трудно. Децата са с все още недостатъчно гъвкава имунна защита, адаптационните механизми, при тях тепърва предстои да се развиват.
- Как да се захраним след продължителен пост?
- Подготовката за преминаване към режим на нормално хранене след пост е много важна, за да не увредим организма си. Ние сме християни и трябва да спазваме нашите традиции, да не губим доброто си отношение към празниците и да ги почитаме, но във всичко трябва да сме умерени. Преди да пристъпим към коледните пости да премислим здрави ли сме. Във всичко трябва да бъдем разумни.
Православните християни, които могат да си позволят по-продължителен хранителен режим само на растителни продукти и варива, говеят от неделя до 25 декември - Рождество Христово. По време на пости, в неделните дни, а също и на някои големи празници, църквата позволяла консумацията на риба и морски продукти. Разрешава се и червено вино, но в умерени количества.

Няма коментари: