понеделник, 9 ноември 2009 г.

Лаборатории без лиценз прибират пари от неверни тестове

Продават тамифлу на черно в такситата
175 000 души у нас болни от свинския грип

Силвия Николова, Жанета Йорданова,
В-к "МОНИТОР", 10 ноември 2009 г.


Таксиметрови шофьори от Русе завъртяха щур бизнес с медикаменти срещу свинския грип. Таксиджиите внасят тамифлу и реленца от Румъния, тъй като у нас препаратите по аптеките вече свършиха. У нас те ги търгуват с 5-10 лв. по-евтино.
Двата препарата изчезнаха от аптеките в София и големите градове, установи репортерска проверка на "МОНИТОР".
От петък ги няма и в аптечните складове. Появяват се спорадично. Фирмите производителки обещаха да направят каквото е възможно до края на седмиците, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.
Тамифлуто на сироп за деца е дефицит още от лятото. Таблетната му форма, както и инхалаторът реленца, също не се намират. Цената на двата препарата е съответно 37.79 и 37.52 лева.
От сутринта досега съм питала в 6 аптеки. Искам да купя за внуците - бебета, разказа Весела Йорданова. Вчера по обяд тя все още не бе успяла да купи сироп тамифлу. Уговорихме се с роднини от Петрич да ни го доставят от Гърция, ако не намеря в София, сподели жената.
Частни лаборатории започнаха да въртят щур бизнес с бързи тестове за свински грип. Цената не пада под 50 лв. , установи още репортерска проверка на "Монитор". Някои от тях обясняват, че правят серумни тестове, които били най-сигурни. Като пълна спекулация определи подобни реклами националният консултант по грип и остри вирусни инфекции доц. Мира Кожухарова.
"Грипният вирус с щам A(H1N1) се установява с т. нар. pcr-реакция, която се прави на базата на секрет от носа. Това е най-точната проба, каза доц. Кожухарова. Серумни проби не установяват заразата, тъй като чрез тях се установяват антитела, които се образуват 10-15 дни, след като човек се зарази и е твърде късно", обясни тя.
"Няма серологичен тест срещу новия грип, заяви и д-р Росица Коцева - директор на Националната референтна лаборатория. Хората да дават проби при личните лекари или в инфекциозните отедления на болниците, за да им ги изследваме безплатно.", призова тя. За по-малко от месец лабораторията е обработила 1500 проби.



Пандемията ще продължи още две години



Пандемията на грипния вирус А (H1N1) ще продължи две години. След това вирусът може да се проявява по-слабо, както обичайните сезонни грипове, съобщи директорът на Института по микробиология при БАН, акад- Ангел Гълъбов. Според прогнозата на Световната здравна организация, на която ученият се позова, е възможно да има до две вълни на разпространение през първата година, каквато се явява 2009-а. Така е било през зимния
сезон в южното полукълбо - или през месеците юли и август на
тази година, отбеляза микробиологът, но успокои, че ваксините ще намалят обсега на заразата. За разлика от по-младите хора, имунологичната памет тези към 60 години дава защита, на която се дължи по-ниска заболеваемост и по-лекото му протичане, посочи акад. Ангел Гълъбов.







Ученици препълниха кината и кафенетата
Родители водят деца на работа, няма кой да ги гледа

Силвия Николова


Ученици препълниха кафенетата, моловете и кината в София вчера, в първия ден от грипната ваканция. Още в 10 часа преди обяд в МОЛ-а на бул. "Стамболийски" заприиждаха на групи тийнейджъри.
Ваканция, какво толкова. Не може да се стои само вкъщи. Нужни са ми социални контакти, сопва се 15-инагодишно момиче между две кашляния на възрастна жена, която се опитва да му направи забележка, че не е най-удачното време да се разхожда и пръска вируси на обществено място.
Докато двете се препират дали по време на епидемия всички трябва да са си у дома или само учениците, в кафенето влиза шумна компания от тийнейджъри. След кратко уточняване тя се разделя на момчета и момичета и всяка от групите поема по магазините, които я интересуват. Уговорката им е да се съберат 10 минути преди прожекцията отново в кафенето.

Масово родители водеха децата си на работа вчера, тъй като у дома нямаше кой да ги гледа.
"Имам уговорка дъщеря ни да бъде до обяд с мен, а след това ще я вземе свекърва ми, която свършва работа по-рано", обяснява Светлана Иванова. Тя, както още няколко нейни колежки, са се уговорили с шефката на фирмата в следващите дни, докато продължава принудителната ваканция, да работят вкъщи.
Половината от децата, които посещават детски градини и ясли в Хасково и Димитровград, вчера си останаха у дома, съобщи д-р Делчо Янев, директор на РИОКОЗ в Хасково. Една част от тях са с дихателни инфекции, а други родителите въобще не са завели в градините, за да не се заразят.
Намалелият брой деца обаче не означава, че заведенията ще бъдат затворени. В случай че в една група в градината децата са под 12, а в яслата под 8, ще бъдат сформирани слети групи, обясниха от РИОКОЗ.
Студентите в Добрич от вчера също бяха пуснати в грипна ваканция. Преустановени са учебните занятия в Международния колеж, в който се обучават около 1200 студенти. В принудителна почивка до 13 ноември ще бъдат и около 300 студенти - редовно обучение, в Педагогическия колеж, който е филиал на Шуменския университет. Над 100 студенти в колежа филиал на Техническия университет във Варна от днес се връщат в аудиториите, след като няколко дни бяха също във ваканция.

Няма коментари: