сряда, 25 ноември 2009 г.

БПЦ на косъм от разкол заради стила

Синодът умува да връща стария календар
Налагат ни пост на Нова година, посрещаме
Коледа на 6 януари, ако кажат “Да”

Силвия Николова, В-к "МОНИТОР" 26 ноември 2009 г.

Българската православна църква да премине отново към юлианския календар, популярен повече като стар стил, или да остане в сила действащият сега нов стил, известен и като грегорианския календар, ще решават архиереите на своето заседание до дни, съобщиха администратори от Синодалната палата. Ако те гласуват да бъде върнат юлианският календар, това означава, че занапред ще празнуваме Коледа вместо на 25 декември на 6 януари, както го празнуват повечето православни църкви, сред които и най-многочислените - Руската, Сръбската и Ерусалимската. Ако Българската православна църква премине към стария стил, това означава, че православните християни ще трябва да постят и на Нова година, тъй като 1 януари се пада преди празника Рождество Христово.
Въпросът за новия и стария календар архиереите ни ще разглеждат по
искане на богомолци от столичния квартал Челопечене, където от 20 години свещеникът отец Марий Димитров и енориашите му отбелязват празниците именно по юлианския календар. Жалбата и искането им са адресирани до патриарх Максим, който е и председател на Светия синод, и са с входящ номер 1014 от 20 ноември. Искането е парафирано от председателя на Богослужебната архиерейска комисия Йоаникий, който е и Сливенски митрополит, като допустима за разглеждане от Светия синод. Вносителите подчертават, че 5-има епископи са ги подкрепили още през 1997 г., когато също са го внасяли в синода. Сред тях са покойният Доростолски митрополит Иларион, сегашният Пловдивски Николай, Ловчанският митрополит Гавриил и покойният главен секретар на синода митрополит Геласий.
"Такова искане може да доведе до нов разкол. Вече имаме отцепници около старостилния епископ Фотий, нови не ни трябват да разбунват църквата, коментира за "Монитор" Ловчанският митропилит Гавриил. Някога може и да съм ги подкрепил, но сега не ги подкрепям, имаме по-важни проблеми", заяви той.
По думите му преминаването към новия календар през 1967 г. не е в разрез с догмите на православието. Нова смяна може да стане само на църковен събор.


3 коментара:

K. Spirоv каза...

http://www.dveri.bg/content/view/10333/74/

K. Spirоv каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...

Нека да се молим Господ да даде сили на йереите на БПЦ да върнат Църквата и миряните в лоното на Светото Православие!

П.П. ще посоча цитат от статията на отец Божидар Главев, за размисъл:
„...Българските миряни е добре да знаят, че когато например, новият календар беше натрапен и на Руската Църква от болшевиките в началото на 20 век, миряните там не проявиха подобно овче послушание в лъжата, както стана тук, а послушание в истината и отказаха да стъпят в храмовете, докато не беше върнат стария календар. Това е истинско послушание в истината! Ето за такова нещо ап. Павел предупреждава в посланието си до Галатяни: Ако дори ние, или Ангел от небето ви благовестеше нещо по-друго от това, що ние ви благовестихме, анатема да бъде, 1:8. Сиреч, не слушайте дори нас, апостолите, ако почнем да въвеждаме чужди на Църквата учения, различни от първоначалното благовестие! Не слушайте дори нас, апостолите! А колко повече пък шепа епископи, продали Светото Православие за паница леща, поставяйки себе си над цялата Вселенска Църква и изисквайки безропотно послушание не към светоотеческата Традиция, а към собствените си мъдрувания и страдащи от папския синдром за непогрешимост! Що за парадокс тогава – да проявяваме послушание към онези, които сами са непослушни! Нали всички ние имаме глави на раменете си; който не е наясно, нека изследва нещата в дълбочина и да си свери часовника с неизменността на Светото Православие. Защото, ако иска да се зове православен християнин, пък не слуша православните свети отци, не гледа с респект на техните анатеми, позволява си да ги критикува и оспорва техните решения, тогава няма никакво право да се нарича техен син и да се кичи с името православен!...”