сряда, 2 декември 2009 г.

Владиците пожалиха Коледа

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 1 декември 2009 г.

Владиците от Светия синод решиха да оставят Коледа да се празнува на 25 декември и тази година, съобщиха от Синодалната палата.
Това обаче може да е за последно, ако на 20 декември архиереите решат да бъде върнат старият църковен календар. Според него Рождество Христово се пада на 6 януари, обясни за “Монитор” главният секретар на Светия синод епископ Наум.
На 20 декември се очаква да бъде разгледана молбата на група вярващи от Челопечене и свещеник Марий Димитров, който служи по стария календар с разрешението на патриарх Максим повече от 20 години. Искането е заведено с входящ номер 1014 от 20 ноември. Документът е парафиран от председателя на Богослужебната комисия Сливенския митрополит Йоаникий като допустим за разглеждане от Светия синод. Имам мнение по въпроса, но ще го кажа след заседанието на синода в зависимост от решението, което вземе, каза Неврокопският митрополит Натанаил, който също е в Богослужебната комисия, която има решаващ глас по въпроса за стария и новия календар.
Вносителите подчертават, че петима епископи са ги подкрепили през 1997 г. Това са покойният Доростолски митрополит Иларион, сегашният Пловдивски Николай, Ловчанският митрополит Гавриил и покойният главен секретар на синода митрополит Геласий.

Няма коментари: