четвъртък, 16 февруари 2012 г.

Anonymous недоволстват от пеЧалбата от свещи и скъпите коли


Хакери скочиха срещу владиците

СИЛВИЯ Николова
17.02.2012 , в. "МОНИТОР"


Хакерската организация Anonymous скочи срещу владиците от Светия синод заради лукса и разточителството, в които живеят някои от тях, както и заради досиетата на 11 от общо 15-те митрополити на Българката православна църква. „Синодът получава всяка година 1,6 млн. лв. държавна субсидия, а от продажбата на свещи печели 16 млн. лв. Много митрополити и свещеници парадират със скъпи коли, охолни имоти, незаконен бизнес и нагло отношение към журналисти и българските граждани изобщо”, се казва в изпратен до медиите мейл от хакерите. Анонимните настояват духовниците да не вземат пари за кръщавки, венчавки и панихиди, а държавната субсидия да се дава директно на свещениците, а не на владиците. Те настояват и за промяна в устава на Българската православна църква, която да допуска смяна на митрополит, който живее против каноните, в охолство и не се грижи за паството си. Организацията иска още прокуратурата да разследва епархии заради скандали с корупционни сделки.
„Ние сме "Анонимните". Ние сме легион. Ние не прощаваме. Ние не забравяме. Очаквайте ни”, завършва посланието на хакерската организация.
Междувременно синодът реши вчера Пловдивският митрополит Николай да оглавява делегацията за живия огън до Ерусалим на Великден. Заедно с него ще пътува и викарийният епископ на Врачанския митрополия Киприян. Синодалните ни старци тази година са гласували делегацията да бъде само от двамата духовници, за да се реализират икономии.


Няма коментари: