четвъртък, 16 февруари 2012 г.

РУСКИЯТ ПАТРИАРХ КИРИЛ ИДВА ПРЕЗ АПРИЛ


Синодът отказа да се извинява за досиетата

СИЛВИЯ НИКОЛОВА,

В-к "МОНИТОР"
16.02.2012

Синодът отказа да излезе с обща декларация и извинение към вярващите и обществеността заради принадлежността на 11 от 15-те митрополити към структурите на бившата Държавна сигурност, съобщиха от Синодалната палата. Решението за това бе взето вчера на заседание след шумни тричасови дискусии.
Още в началото на заседанието патриарх Максим припомни на митрополитите, че с декларация ще се излезе само ако всички са единодушни и без изключение всеки един от членовете на синода се подпише под нея. Сливенският митрополит Йоаникий обаче категорично възразил да сложи подписа си. Той, както и Ловчанският Гавриил и Доростолският (Силистренски) Амвросий, които са без досиета, са на мнение, че всеки трябва да отговаря и да се извинява персонално, тъй като едни от архиереите са били сътрудници на ДС, а други са писали само задължителните в миналото отчети след задгранични командировки.
Не приехме обща декларация, защото е редно всеки, според собствената си съвест и съпричастност към службите, да говори лично, коментира дядо Гавриил.
Руският патриарх Кирил ще посети България през април, съобщиха още от Синодалната палата. Това е първата му визита у нас, а днес синодалните старци ще утвърдят програмата му. В писмо до архиереите патриарх Кирил е пожелал веднага след кацането си на летище София на 28 април да отпътува за Бачковския манастир, за да се поклони на чудотворната икона на Пресвета Богородица, а след това, в храма „Св. Марина” в Пловдив да отслужи литургия. В столицата той ще служи в храма „Св. Александър Невски” на 29-и и ще се срещне с политици, а на 30-и ще има среща с руската общност у нас.

Няма коментари: