понеделник, 23 април 2012 г.



Огромни екрани показват визитата на главата на руската църква
Чудотворна икона дар за патриарх Кирил
Синодът смени връх Шипка с хълма на Альоша, нямало хеликоптер


Силвия Николова,

в-к "МОНИТОР", 17 април 2012 г.

Руският патриарх Кирил ще получи в дар копие на чудотворната Богородична икона от Бачковския манастир, съобщиха от Синодалната палата. Образът вече е поръчан на местни майстори. Главата на Руската православна църква ще посети нашата страна един ден по-рано от първоначално предвиденото.
Вместо на 28 април той ще пристигне в София на 27-и, уточни неговият съименник Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Визитата му обаче няма да бъде три дни, а два, тъй като той ще си тръгне не на 30, а на 29-и. Веднага след кацането си на правителственото летище в София светейшият ще се срещне с патриарх Максим и архиереите на Светия синод в Синодалната палата, а не в наета за целта зала в хотел „Радисън”, където се предвижда да нощува височайшият гост. В същия ден патриарх Кирил ще има срещи с президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов. На следващия ден, събота, той ще посети Пловдив и ще отслужи света литургия в митрополитската църква „Света Марина”. Отиването му там е по изричната покана на Пловдивския митрополит Николай, който стори това още в началото на годината. Той ще бъде заведен и до Бачковския манастир.
На следващия ден, неделя, руският патриарх Кирил и българският Максим ще отслужат тържествената света литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски” в столицата, а часове преди да отпътува обратно за Москва той ще се срещне с руската общност у нас. Срещата ще се състои в храма подворие „Св. Николай”, популярен като Руската черква. За целта се очаква десетки автобуси с руснаци и техни потомци, живеещи в цялата страна. За да могат всички за наблюдават срещата, се предвижда пред храма да бъдат инсталирани огромни екрани
Светият синод се отказа да заведе патриарх Кирил на връх Шипка – мястото на най-ожесточената битка на руски воини и български опълченци за свободата на отечеството ни. Причината е малкото време и невъзможността да бъде осигурен хеликоптер, тъй като пътят до там с кола е 3,5 часа, обясниха от Синодалната палата. При първата си визита руският патриарх Кирил е пожелал да положи цветя на Паметника на съветските войници в Пловдив, известен у нас като Альоша.













Няма коментари: