петък, 6 април 2012 г.

Благотворителните организации отварят собствена кухня



Малтийският орден и фондация „Християни” спасяват бедни от глад

Заедно с Католическата екзархия подпомагат
пенсионери и самотни майки


Силвия Николова, В. "МОНИТОР", 6 април 2012 г.
Малтийският орден и фондация „Християни” спасяват социалнослаби, пенсионери и самотни майки от глад. Вече втори месец всеки работен ден доброволци раздават пакети с храна на стотина възрастни и бедни столичани в двора на Католическата екзархия в София. Това е пилотен проект, но се надяваме с помощта на спонсори той да стане дългосрочен, разказа за „Монитор” секретарят на посолството на Малтийския орден Богдан Паташев. Досега „малтийците”, както разговорно ги наричат в католическите среди, са имали около 80 инициативи в различни селища на България, като най-вече те се изразяват в обзавеждане на кабинети с медицинска апаратура. Раздаването на суха храна, осигурявана с помощта и на фондация „Християни”, е първият по-голям социален проект, който посолството на Малтийския орден у нас има амбицията да превърне в постоянен. В момента малтийците търсят подходящо помещение за изграждане на социална кухня с трапезария
Йорданка Христова е една от християнките, които помагат в раздаването на храната на възрастните хора и самотните майки от началото на инициативата. Независимо че всекидневието й е ангажирано, тя е успяла да организира работния си ден така, че да е при нуждаещите се в часовете, когато те идват да вземат пакета суха храна за деня. Докато тя разказва за мотивите, с които е тук, при нуждаещите се, я наобикалят неколцина пенсионери. Те току-що са взели приготвените за тях пакети с кроасани Chipita и искат лично да й благодарят.
Сред доброволците е и 10-годишната Мария Ашраф, тя е от семейство на бегълци от Ирак. Всеки ден преди училище идва в двора на Католическата екзархия да помага в раздаването на храната. Опашката от възрастни хора е най-голяма при нея. „Трогателно е в днешното разчовечено време да видиш възпитани деца, които не мислят само за компютърни игри и за модни облекла”, хвали я 60-годишна нейна съименничка, която не крие, че благодарение на помощта на Малтийския орден и фондация „Християни” е изкарала зимата. „Обичам да играя, имам много приятелки, но не мога да отмина тези, които имат нужда. Аз съм малка, не работя и не мога да им купя нищо със свои пари, но мога да помагам в раздаването на храната”, обяснява 10-годишната ученичка подбудите си да бъде тук и подава пакет кроасани Chipita на следващия от опашката. Това е 67-годишният Иван Димитров. Независимо че в миналото е имал доходна професия, куп болести не му позволяват да работи след пенсионирането си. С пенсията обаче трудно може да изкара месеца. Храната, която получава на обяд в екзархията, му спестява някой и друг лев, за да си плати електричеството и водата. Сега той не бърза да се прибере у дома веднага щом получи порцията си. Заседява се на някоя пейка поне половин час с „колеги” по съдба. Разказват си за миналото, споделят дори съкровени тайни и не крият надеждата си, че Малтийският орден и фондация „Християни” ще продължат благотворителната си кампания.

Няма коментари: