сряда, 16 май 2012 г.

МЗ с план за издръжката на младите лекари

Добра заплата срещу тeча на специализанти
Болници ги обвързват с договор за работа след завършване




Няма кой да слага упойки

В много от болниците след влизането в ЕС беше купена съвременна апаратура.
Няма да има кой да ни слага упойките в реанимацията след пет години, ако не се вземат спешни мерки тази специалност да стане привлекателна за младите хора. Това заяви началникът на Военномедицинска академия ген. проф. Стоян Тонев. Прогнозата му потвърдиха и от Научното дружеството по анестезиология и реанимация.Средно 1,6 анестезиолози се падат на една болница у нас при норматив за страните от Европейския съюз за работа в една хирургична зала да има поне двама. Евростандартът изисква на 10 000 души най-малко 40 такива специалисти. Това означава, че страната ни се нуждае от 29 200. По данни на Българския лекарски съюз анестезиолозите в страната, които все още практикуват професията, са между 700 и 800.Вече няма клиника, която да не е с поне един свободен щат за такъв специалист, защото буквално всеки ден напускат по няколко човека, не скри ген. Тонев. Той посочи, че дефицитът на такива лекари вече е засегнал не само малките общински болници, но и университетските и областните.Специалността анестезиология и реанимация в България е на изчезване, защото работата е изключително тежка и отговорна, а заплатата е между 800 и 1100 лева, подчерта началникът на ВМА и уточни, че в Германия средно те вземат по 4000 евро.

Бягат заради квалификацията


Модерната апаратура е задължителна за успешна квалификация.
Над 65% от младите лекари искат да работят в чужбина не само заради по-високо заплащане, но и защото у нас нямат достатъчно възможности за квалификация, а класирането в списъците на държавната поръчка за специализация е трудно. Това показва проучване на неправителствения сектор в здравеопазването.Близо 5000 работещи български лекари не крият, че няма да се поколебаят да заминат в чужбина, щом се появи подходяща възможност.Лекарското и сестринското съсловие застаряват. Средната възраст на медсестрите е 54 години, сочи още статистиката. 70 на сто от тях вече са в пенсионна възраст. Средната възраст на лекарите е 52 години.

Криза и за преподаватели по медицина

Криза има и при преподавателите по медицина, заяви проф. Силви Кирилов от Медицинския университет в София.
Европа също търси качествени медици, по тази причина всяка година от нас се изнасят не по-малко от 500 лекари, включително и такива с преподавателски опит, разясни той.Специалистите ни заминават най-често за Германия и Швейцария, където буквално има глад за хирурзи, анестезиолози, физиотерапевти, кинезитерапевти и медицински сестри. Местните от тези специалности там на свой ред пък от три години заминават за САЩ и Канада, където заплащането е в пъти над средноевропейското.Хирург у нас с 3-5-годишен опит може да си докара пряко сили 2000 лева, и то ако работи на две места. В Германия месечно той взема средно 4200 евро, а в Швейцария ­ 5000 франка. Кинезитерапевтите и физиотерапевтите там вземат не по-малко от 3500 евро, ако работят в най-ниско платените общински клиники, а в частните могат да си докарат и до 6000 евро. В България месечната им заплата е между 650 и 800 лева.Възнагражденията на патоанатомите у нас са 650 лева за специалист със стаж до 5 години, а такъв с 10 години в тази сфера удря най-много 800 лева. В Германия месечното възнаграждение тръгва от 3000 евро. Затова масово лекарите от тази специалност напускат България. Сега патоанатомите у нас са 42-ма за цялата страна, като за цялата Пловдивска област са само двама.Заради огромните разлики в заплащането всяка година страната ни напускат около 500 лекари, показва регистърът на Българския лекарски съюз. В същото време местата за специализанти държавна поръчка са общо 184 за цялата страна.

Няма коментари: