сряда, 10 октомври 2012 г.

Изкуствен бюст, ако девойката е навършила 16 г.

Вадят европаспорт на силиконовите гърди
Българинът още разчита на естественото си достойнство
 
Силвия Николова,
В. "Монитор", 30 септември 2012 г. 
 
Всички силиконови гърди занапред ще бъдат с европаспорт независимо дали те са произведени в страните от Европейския съюз или в САЩ, където контролът върху производството им е изключително строг. Този регламент е залегнал в стандартите „Естетични медицински дейности“, които вече са почти готови и се очаква да бъдат одобрени от министъра на здравеопазването най-късно в края на следващия месец. Това съобщи за „Монитор” началникът на Военно-медицинска академия ген. проф. Стоян Тонев, който е един от авторите им.Те ще имат и свой индентификационен номер, който ще се нанася в паспорта. В документа ще се описва и срокът на годност и датата, към която те трябва да се сменят, както и гаранционният срок на изделието, в който ако изкуствените красоти се спукат или дадат друг дефект,  фирмата производителка или доставчикът ще трябва да  обезвъзмездят  тяхната притежателка с нови или да върнат сумата, за която те са купени. Паспорти и номера ще имат вече и имплантите на мъжки атрибути, които също са силиконови. Дефектиралите в гаранционен срок също ще се подменят за сметка на доставчика или производителя. Българинът обаче разчита все още на естественото си достойнство. Няма и стотина нашенци са си поставили импланти за подсилване на половите атрибути, обясниха естетични хирурзи. В това число не влизат пластичните операции за смяна на пола и тези по медицински показатели, подчертаха те. Бъдещият документ забранява категорично да се поставят филъри (силиконови гърди) на момичета под 16-годишна възраст. Забранява се и инжектирането на ботокс за заглаждане на бръчките в козметичните салони и студиа за красота, ако в тях няма лекар.Всяка апликация на медицинско изделие в извънлечебно заведение от неспециалист, независимо дали това е филър или ботокс, крие риск от тежки инфекции. Най-безобидното усложнение е  да провокира алергична реакция, коментираха от Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Въпросните стандарти трябваше да бъдат готови още преди осем месеца, но се наложи те да бъдат преработени, тъй като едни болници имаха модерни операционни, но нямаха специалисти за такъв вид дейности, а други – точно обратното, каза още ген. проф. Тонев. Първоначалният проект предвиждаше само пластични хирурзи  да слагат силиконови гърди, импланти за подсилване на мъжките атрибути, изглаждане на бръчки с ботокс, гинекологична пластика и корекции на лицеви дефекти, когато това се прави по желание на пациента. Вторият вариант, който ще бъде представен на здравния министър за одобрение, е по-либерален. Пластични операции на лицето, корекции на нос, устни, уши, ще могат да правят и специалисти по лицево-челюстна хирургия, разясни ген. Стоян Тонев.  Пластика на гениталиите ще могат да правят вече и гинеколозите, а не само пластични хирурзи, добави той и обясни, че така се практикува в Германия и Франция.
Нашенците с пластични операции правят шеметна кариера


Дамите с пластична корекция правят по-бързо добра кариера 
 
 
66.7 процента от българите, които са се подложили  на пластична операция, след интервенцията правят шеметна кариера. Това показват данните от проучване на агенция „Сова Харис” за обществените нагласи към пластичната хирургияЗа 22 на сто от нашите сънародници пластичната операция е възможност за промяна на живота им в положителна насока, 13 процента  мислят, че подобряването на външния им вид ще допринесе за повече успехи в професионален план, ще окаже положително влияние върху социалния им статус и върху самочувствието им. Към тези интервенции прибягват все повече хора, които искат да бъдат успешни не само в личния, но и в професионалния си живот, коментира хирургът д-р Ангел Енчев.83.3 процента от анкетираните, които вече са направили пластични корекции, са повишили самочувствието си. Тези хора със сигурност се представят по-добре при търсене на работа, имат по-добра кариера или ако са бизнесмени имат по-високи печалби от преди. Същевременно 36 на сто от пълнолетните в България са настроени положително към този вид хирургия, а 62% я одобряват, ако тя се налага по здравословни причини.
Забраняват инжектиране на ботокс извън клиниките

Ботоксът, поставен в клиника от специалист, е безопасен
 
Зъболекари поставят ботокс на пациенти и ги помпат  със силикон за красота, без да имат право, алармираха от Дружеството за пластична хирургия. Оттам настояват тази процедура да не се прилага от никой друг, освен от специалист по пластична хирургия. Подготвяният сега стандарт предвижда той да се поставя от лекар, каквито се водят и денталните доктори. Всъщност сега няма категорична забрана кой у нас няма право да инжектира този химикал за изглаждане на бръчки, както няма и регламент кой има право да го прави. Не е ясно и кой какви права има в сферата на пластичната хирургия. Всеки в България, стига да има пари, може да си купи апарат за мезотерапия и да инжектира ботокс, без да се притеснява, че някой ще го санкционира, обясни завеждащата Клиниката  по пластична хирургия във Военномедицинска академия д-р Мирослава Кадурина. По мнението на специалисти в областта на естетичната хирургия инспекторите от районните здравни инспекции на практика не глобяват никого, тъй като следят само за хигиената, но по същество не разбират от такъв вид техника, нито могат да различат оригинала от ментето. Според тях на това се дължи и фактът, че в последните няколко години всякакви студиа, в които работят само козметички, никнат като гъби и бълват силиконови хубавици. 
 
Складовете препълнени с импланти

 
Складовете на доставчиците са препълнени с импланти, икономическата криза яко удари търсенето от две години насам, съобщи началникът на  Военномедицинска академия ген. проф. Стоян Тонев. Само за две-три години спадът в търговията в този бранш е паднал четири пъти.    От 10 000 импланта на силиконови гърди годишно в последно време за една година се слагат не повече от 2000 чифта. По мнението на специалистите пластични хирурзи обаче не само кризата, но и страхът от гърди, напомпани със строителен силикон - като на френската фирма „Поли Имплант Протез” (PIP), е повлиял на търсенето. Около 7000 лева излиза имплантирането на силиконови гърди у нас. В последно време заради кризата жените предпочитат тези с по-заоблена форма. Те струват 1600 евро. Капковидните обаче, за които се смята, че са по-изискани, тъй като формата им повече наподобява естествената, се търгуват за не по-малко от 1900 евро. Цената на операцията в различните клиники варира между 3320 и 4200 лева. На повечето места упойката се плаща отделно, струва около 400 лева. Харчовете обаче не свършват на хирургичната маса. След изписването се приемат лекарства за около 300 лева. Правят се и изследвания след операцията, за да се установи със сигурност дали има или няма инфекция, търси се мнението и на втори хирург. В някои клиники за тези услуги се взимат още около 100-150 лева. На повечето места обаче те са включени в първоначалната такса, която пациентката плаща.
  

Няма коментари: