сряда, 10 октомври 2012 г.

Изнудват по нова схема преди операция

Болници рекетират пациенти с дарения
Скандалната практика е засечана и в частни лечебни заведения
 МЗ и Столична община започват проверки
 
Силвия Николова,
В. "Монитор", 1 октомври 2012 г.
 
Болници изобретиха нова схема, по която да рекетират пациенти за пари. За да избегнат ограниченията за плащане за избор на екип, те пробутват на болните да подпишат договор за дарение, според който те внасят определена сума в касата.Същата практика се упражнява и в няколко частни лечебни заведения, които работят по договор с Националната здравноосигурителна каса, където здравноосигурените пациенти не би трябвало да плащат своето лечение, сигнализираха препатили за „Монитор”.Договорът за дарение и в Пета градска болница, и във въпросните частни клиники се подписва от пациента
заедно с другите документи преди провеждане на лечението. Парите се вземат още преди човекът да бъде настанен на легло. Така се е случило с близка на столичанката Звезда Пеева. Нейната роднина влязла в общинското лечебно заведение за операция преди месец. Болните и семейството й нямали претенции за екипа и затова не избрали лекар, тъй като не познавали нито един от медиците в Пета градска болница. Не знаели дори имената им, тъй като ги нямало на сайта на лечебното заведение.  Въпреки това наложило се хората да платят 950 лева дарение преди още жената да легне на операционната маса.Решението да дадем парите не беше лично наше. В деня на постъпването в болницата се дава комплект от формуляри, сред които беше и договорът за дарение в четири броя, разказа Звезда Пеева и уточни, че не им е бил предоставен списък с лекарите за избор на екип.Ако хората желаят да изберат екип,  във всеки кабинет и на регистратурата е написано кои са лекарите, които работят на този принцип. Изборът е право на пациента, коментира д-р Васко Кацаров – изпълнителен директор на Пета градска болница. Когато те желаят да направят дарение, то е вече собствено волеизлияние, допълни той.Подсещането за "волеизлияние" преди операцията хората приемат като условие. Защото няма как да са благодарни - както пише в документа - за нещо, което още не е станало.
Юристи: Лесно може да се докаже принуда
В съда лесно може да се докаже принуда, коментираха юристи.Очебийно е за какво става дума, когато договор за дарение се подписва един ден преди да е направена операцията на човека, каза Асен Георгиев от Българския пациентски форум. Тази форма е предпочитана от болниците, тъй като с „дарение” могат да вземат по-високи суми, отколкото разрешените от Министерството на здравеопазването за избор на екип. Затова по думите му тази схема се използва масово и в други болници. Георгиев изтъкна, че тази практика е зачестила, след като преди година МЗ въведе таван за избор на екип. За размера на даренията обаче такива ограничения няма. 
  Министерството на здравеопазването не е сезирано по случая, близките на пациентката не са подали жалба. Ще разпоредя проверка, щом ни подадат писмен сигнал с описване на случая, каза пред „Монитор” здравният министър Десислава Атанасова. Проверка ще разпореди и Столична община, която е принципал на Пета градска болница.Такава практика е недопустима. Да се дава договор за дарение с категоричност, за да се внесат пари, още повече преди операцията, е твърде неприемливо, заяви и заместник-кметът по здравни и социални въпроси в Столична община Албена Атанасова. Тя призова гражданите да подават сигнали в Столична община, ако и в други общински болници им извиват ръцете за пари под формата на дарение.
 

Няма коментари: