петък, 12 октомври 2012 г.

Бременни крадат лични карти, влизат с тях в АГ-то

Майки бегълки раждат под чужда самоличност
Записват захвърлените с имена на светци
Силвия Николова,
В. "Монитор", 3 иктомври 2012 г.  
Майки раждат под чужда самоличност, а след това бягат от акушеро-гинекологичните болници. Бременните крадат лични карти, когато наближи терминът им, и влизат с тях в АГ-то от страх да не ги задължат да си приберат бебето, когато то се появи на бял свят. След това те изчезват по нощници и с катетри от клиниките от страх да не ги разпитват в полицията защо не си искат децата. Това установи репортерска проверка на „Монитор”, направена в няколко големи столични болници.Тези случаи са най-много в Университетската АГ болница „Майчин дом”, която е най-голямата в страната.   40-годишната Албена (името е променено - б. ред.) загубва ума и дума, когато двама униформени я търсят у дома й. Полицаите вадят протокол, според който преди четири дни тя е родила и изоставила детето си в родилното. Когато я отвеждат в болницата, лекарите и акушерките са категорични: „Това не е майката на бебето.” Прегледът установява, че Албена не само че не е била в лечебното заведение, но и никога не е раждала. Проверка в столичното предприятие „Градски транспорт”, където тя работи по това време, установява, че в дните, когато по документи е била в родилното, е била на работа. 
Мистерията се изяснява
 едва когато набедената за родилка се сеща, че преди време е изчезнала личната й карта. Разследването по-нататък установява, че една от колежките й я е свила, за да роди под нейната самоличност, тъй като иска да потули бременността си и не желае детето. Случаи като този на Албена са десетки в страната всяка година.Между шест и осем са случаите ежегодно, в които жени изоставят децата си в АГ „Майчин дом”  веднага след раждането и изчезват от болницата, без да уведомят персонала дали ще си го вземат, ще го предоставят ли за осиновяване, или ще го оставят за отглеждане в социална институция. Това обясни главният експерт по социални дейности Екатерина Христова от болницата. Майките
 дори не си дават труд да дадат имена на децата си
 „В такива случаи  социалните работници, акушерките и служителите на полицията измисляме имена на бебето”, добави тя. 30-годишна столичанка е родила и зарязала в болницата три деца през последните няколко години, съобщи още Екатерина Христова.Съчетания между собственото, бащиното и фамилното име на няколко човека от болницата обикновено са имената на захвърлените от родителките си дечица или пък за собствено име се избира името на светеца, който се чества на този ден според църковния календар. На тези, от които майките са избягали, за презиме и фамилия се дават комбинации от имената на родителките.Когато родилка избяга, полицията пуска процедура за издирването й. Ако в 7-дневен срок жената не е намерена и никой роднина не е потърсил бебето, се изготвя протокол за изоставено дете, така както се съставя протокол за  
изгубен багаж на гарата 
След това социалните институции и МВР настаняват мъничето в дом за медикосоциални грижи. Ако то не бъде потърсено от родителите си, се пуска в листата за осиновяване.Средно по едно-две деца на година, родени вкъщи и захвърлени на улицата, се случва да донесат граждани или полицай в АГ „Майчин дом” всяка година.  50 са родилките в последните четири години, които са подали заявка за настаняване на децата им в социални домове. Майките бегълки са най-вече момичета от провинцията, потърсили работа в София. След тях по брой са тези от ромски произход, показва справката.
Иванка Шалапатова, председател на фондация „За нашите деца”

- С какво помага фондация „За нашите деца” на майки в риск да изоставят бебетата си?
- Предотвратяване на изоставянията е една от трите каузи, по които работим. Имаме план за следващите 5 години. Смятаме да разширим мащаба на превантивна програма. Осъзнаваме, че за да успее българското общество да закрие всички социални домове за деца, е важно да спре входа на децата в риск към тях. Все още броят на изоставените деца поради липса на подкрепа и алтернативи за детето остава много висок в България.  Фондацията работи по предотвратяване на изоставянето на новородени чрез два свои центъра - в София и в Пловдив. Центърът за обществена подкрепа в София работи с родилните отделения на АГ болница „Св. София”, „Шейново” и „Майчин дом”, а този в Пловдив – с родилните отделения в Многопрофилната болниза за активно лечение в града и болница „Св. Мина”
- Как точно помагат социалните работници?
- На първо място, те оказват емоционална подкрепа на майката в този труден за нея момент, когато тя самата е объркана и не може да вземе решение за детето си. Едновременно с това майката трябва да бъде запозната с последиците от настаняването му в социален дом. С родилката се обсъждат различните варианти и алтернативи за бебето до отминаване на кризата или стабилизиране на семейството. Понякога социалният работник осъществява контакт с близки и роднини и разговаря с тях за нагласите им по отношение на детето, особено ако майката и роднините й не са в добри отношения.  Изоставянията обаче често пъти са поради бедност. Затова и двата центъра на фондацията подпомагат майки в риск с пакет от най-необходимите неща за посрещане на едно бебе вкъщи – памперси,  ваничка за къпане, дрешки, бебешка козметика, адаптирано мляко. Благодарни сме на редица компании и хора в страната, които правят възможно предоставянето на тази материална подкрепа. Работата с майка, която променя решението си и задържа новороденото си бебе, продължава до момента, в който тя самата не се почувства достатъчно уверена да се справи самостоятелно с отглеждането на детето си.



Ромки прескачат оградата да хранят други отрочета

Ромките се заканват, но често се връщат да приберат децата си.
Многодетни майки, най-вече от ромски произход, изчезват неочаквано от родилното, оставят бебетата си, без да се обадят, и изправят на нокти персонала в АГ болница „Света София” (бивша „Тина Киркова”) в столицата. Това съобщи завеждащата регистъра на ражданията Цонка Такова. Докато се притесняваме и полицията ги издирва, те се появяват неочаквано след ден-два и се оправдават, че са прескочили до вкъщи да нагледат другите си деца, разказа Такова.Общо 4 са случаите на изоставени от майките си бебета в АГ „Св. София”, без родилките да кажат дали ще ги гледат, или предоставят за осиновяване, от началото на тази година до сега. Три от тях са ги потърсили след това и са си ги прибрали у дома. Пак 4 родилки са изчезнали през 2011-а.Най-често жените твърдят, че нямат средства за още едно дете вкъщи. Повече се заканват, че ще го оставят, но обикновено си вземат детето, разясниха от болницата.


1 800 малчугани растат без ласки в социални домове

Спасиха хлапе от сиропиталище по сигнал на бабата

119 спасени от изоставяне за по-малко от година

Деян се ражда преди 8 месеца. За него вкъщи се грижат майка му и баба му, обграден е от вниманието на братовчедите си, любимец е на роднините. Днес той щеше да бъде едно от 1800-е малчугани, отглеждани в дом за изоставени деца. Щастието да е любимото хлапе в семейството сега той дължи на своята баба. Преди малко повече от година жената събира смелост и се обажда в детския център на фондация „За Нашите Деца” в Пловдив. През сълзи тя обяснява, че дъщеря й иска да изостави все още нероденото си бебе и моли за помощ. Експерти на фондацията се срещат със семейството на бъдещата майка още на следващия ден. Тогава става ясно, че майката на Деян - Дарина е разделена с бащата, с когото имат една дъщеря на 8 години. Жената се страхува да отглежда бебето си сама и крои планове за го остави в сиропиталище, а семейството й подкрепя нейното решение.
Социалните работници на фондацията разговарят най-напред с родителите на Дарина – обясняват им къде ще попадне техният внук, разказват им за живота в социалния дом за бебета – за самотата, за ефектите от този живот, за това, че в първите месеци от живота си малкият Деян ще прекара без ласки, грижа или обич, докато евентуално някой пожелае да го осинови. Обещават й, че дъщеря им няма да бъде сама, че екипът на центъра ще бъде до нея, до тогава, докогато придобие увереност, че може да продължи грижата за двете си деца сама.
След няколко срещи с психолози и социални работници семейството напълно променя отношението си към нероденото дете, започва да увещава Дарина да не го изоставя след раждането. Съпругът й е категоричен, че иска детето, щом научава, че то е на път. След няколко совалки, между двамата родители, само след седмица, експертите от „За нашите деца” успяват да съберат семейството отново. Деян се ражда по Коледа, родителите му вече са заедно отново.
Фондацията ги подкрепя още от родилното, помага им да осигурят най-необходимото за детето. Осем месеца по-късно неправителствената организация предоставя помощ на семейството всеки път, когато то има остра нужда.
Деян е само едно от десетките бебета и деца, които благодарение на ежедневната работа и усилия на експертите от фондация „За Нашите Деца“ не попадат в социален дом. Само през първите шест месеца на 2012 г. фондацията е подкрепила 142 семейства, за да не изоставят деца си. От тях 119 са задържали децата си, от тях 30 са новородени.

Няма коментари: