понеделник, 26 ноември 2012 г.

Няма кой да свика събора за избор на нов патриарх

Григорий пробва църковен пуч
Отметна се от подписа си, бута Варненския Кирил от поста и. д.
 
КИРИЛ ВАРНЕНСКО-ПРЕСЛАВСКИ: Решението е валидно


 
Решението на Синода в събота, на 10 ноември, е напълно валидно. Вотът е таен, никому никой не е оказвал влияние. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който бе избран тогава за наместник-председател на Светия синод със задачата да подготви, свика и проведе патриаршески събор за избор на нов патриарх. Съборът трябва да бъде свикан и проведен максимум до четири месеца след смъртта на дядо Максим. Ще си върша работата, защото съм избран, няма да допусна да се забавят процедурите, лаконичен бе митрополит Кирил. 
 
ЛОВЧАНСКИЯТ ГАВРИИЛ: Положен параф не се оттегля


 
Общ принцип в правото е, че веднъж положен подпис, не може да се оттегля под какъвто и да било документ. Никой няма право да нарушава закона. Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил по повод искането на Великотърновския митрополит Григорий и допълни, че вече е направил консултации по случая с трима водещи юристи в България. Уставът на БПЦ също не дава възможност за оттегляне на подписи от решения на заседания на Светия синод, допълни владиката. Той цитира чл. 63, ал. 4 от устава, според който се допуска изразяване на особено мнение, което да бъде обосновано устно на заседанието на самия Синод и да бъде внесено писмено до три дни след въпросното заседание.    Такова особено мнение Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий не е изразявал, подчерта дядо Гавриил. Това означава, че наместник-председател остава митрополит Кирил.
 
 
Проф. Иван Желев: Упражнен е натиск
 
Вероятно върху митрополита е упражнен натиск, за да промени своето решение. Така бившият шеф на Дирекцията по вероизповеданията и богослов проф. Иван Желев коментира писмото на Великотърновския митрополит Григорий и уточни, че не е наясно дали той е бил политически или икономически.Проф. Желев изтъкна, че в устава на Българската православна църква не е залегнала възможност за оттегляне на подписа от взето вече решение и подписан протокол, още повече когато се отнася за този, който е председателствал заседанието (председател беше дядо Григорий, б. ред.). По думите на специалиста изборът е валиден и не може да бъде променен в никакъв случай, а самото решение остава в сила.
 

Няма коментари: