четвъртък, 15 ноември 2012 г.

Отиде си патриархът

Дядо Николай поема Софийската епархия

Силвия Николова, В. "Монитор"
7 ноември 2012 год. 

Патриарх Максим си отиде от този свят. Главата на Българската православна църква склопи очи в 4 часа в Правителствена болница вчера, съобщиха от Светия синод. Той издъхна в обкръжението на грижещите се за него лекари.
Архиереят почина на 98-годишна възраст от сърдечна недостатъчност. От десет дни той дишаше с кислородна маска, не ставаше от леглото и на моменти губеше съзнание. За по-малко от два часа митрополитите - членове на синода, се събраха в Синодалната палата в София, за да си разпределят задачите по изпращането на дядо Максим. Заседанието бе оглавявано от  председателя на малкия състав на синода Великотърновския митрополит Григорий, както постановява уставът на БПЦ. Той обаче няма никакви други пълномощия, освен да събира събратята си на заседания при спешни и извънредни ситуации, свързани с църквата.В събота Светият синод ще избере наместник-председател, който да управлява църквата ни до свикването на патриаршески събор през пролетта за избор на нов глава на БПЦ. Пловдивският митрополит Николай да управлява и Софийската митрополия като наместник-настоятел до събота, решиха синодалните старци късно снощи.Траурни знамена бяха спуснати  от сградата на Синодалната палата, православни храмове и Софийския университет още рано сутринта вчера, щом бе огласена кончината на Светейшия. Камбаните на катедрален храм "Свети Александър Невски" биха траурно близо час заради кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Молитви за упокой на душата му бяха отслужени във всички храмове в страната. Книга за съболезнования пък бе поставена в Синодалната палата. Най-напред в нея се разписа Ловчанският митрополит Гаврийл, който пръв пристигна за извънредното заседание на синода. След него в съболезнованията си написаха и останалите членове на синода и десетки граждани.   Дядо Максим ще бъде погребан в 15,30 ч. в петък в Троянския манастир, където на 12-годишна възраст той е приет за послушник. Това решиха членовете на синода на заседанието си, което продължи след редакционното приключване на броя. Заупокойна Света литургия ще бъде отслужена на Архангеловден – четвъртък, в 9 часа в храма „Света Неделя” в столицата. В петък в 9,30 часа в храм-паметника „Свети Александър Невски” също ще бъде отслужена Заупокойна Света литургия, а след нея там ще се състои поклонението пред тленните му останки. Предвижда се погребалното шествие да тръгне за Троянската света обител в 12,30 часа.  Последният дом на Светейшия ще бъде скромен монашески гроб, обясни игуменът на обителта Бранитският епископ Григорий. Ден на национален траур за кончината на главата на Българската православна църква се очаква да обяви Министерският съвет днес на свое заседание, казаха още от Светия синод.  В родното му село Орешак траур бе обявен още вчера.Сред многобройните съболезнователни писма, изпратени в синода вчера, са тези от руския патриарх Кирил, румънския Даниел, Нонциатурата на Ватикана у нас и Главното мюфтийство.
Краят - в резултат на сърдечна недостатъчност
Светейшият патриарх Максим е издъхнал от остра сърдечна недостатъчност, сочи епикризата на 98-годишния пациент, съобщиха от Правителствена болница, където той бе от 18 август. От 2001 г. той страдаше от исхемична болест.Първоначално дядо Максим е бил приет за регулярни изследвания и рехабилитация, тъй като е диабетик с още няколко съпътстващи заболявания. Състоянието му обаче започнало да се влошава в последните десет дни, когато на няколко пъти се е налагало лекарите да му слагат кислородна маска. От две седмици дядо Максим не можеше да приема твърда храна и се хранеше само с пасирани супи и редки каши. Докторите не можеха да му вливат глюкоза със системи за подсилване на организма, тъй като той страдаше от тежък диабет.
Опяват го с корона и златотъкана мантия
Светейшият патриарх Максим ще бъде опят в катедралния храм „Св. Александър Невски” в петък с архиерейската си корона и златотъканата мантия, обясниха от протокола на Светия синод.По време на церемонията ковчегът с тялото на покойния глава на Българската православна църква ще бъде отворен, а лицето му няма да бъде покрито, както понякога се практикува при погребения на духовници с висш сан.Заупокойната Света литургия и опелото му ще бъдат отслужени от митрополитите – членове на Светия синод. За изпращането на Светейшия вече са потвърдили, че ще изпратят свои представители Руската, Гръцката, Ерусалимската и Румънската православни църкви. Очаква се днес и останалите църкви да кажат колко свои представители ще изпратят за случая.След траурната церемония в София тялото на дядо Максим ще бъде закарано в Троянския манастир, откъдето е започнал пътя си на духовник. Там за вечния му дом братството ще го преоблече в скромно монашеско одеяние. Вместо владишката корона на главата му ще бъде положена зелената кадифена шапчица, която той носеше от години във всекидневието си. Преди да бъде положен в гроба, лицето му ще бъде покрито с бял обрус (памучна кърпа) с извезани на него осмоъгълни кръстове.
Пловдивският митрополит: Беше ангелът на българската църква

 
Ели Крумова„Ангелът на Българската православна църква си отиде от нас, но си отиде, за да заживее вечно в Божествения чертог.” С тези думи, изречени през сълзи, Пловдивският митрополит Николай се обърна към миряните в епархията си по повод кончината на патриарх Максим.Вчера сутринта митрополит Николай заедно със свещениците от Пловдивската епархия отслужи кратка заупокойна молитва в митрополитския храм „Св. Марина” в памет на покойния патриарх Максим. „Преди всичко ще кажа, че църквата ни, клирът ни, народът ни търпят тежка загуба. Ще кажа, че той извървя достойно пътя на своя живот, на своето служение. Достойно ги извървя. Вярата опази”, каза още митрополит Николай в скръбта си.Според думите му патриарх Максим е успял да опази не само своята, а и вярата на целия български народ през тежките години на войнстващ атеизъм и във времената на разкола в църквата.„Със силна вяра в Бога, с упование, с търпение, с любов, с кротост, с усърдна молитва към Бога Негово Светейшество преодоля и изведе кораба на църквата ни въпреки стихиите и бурите в житейското море. Той с голямо търпение, като скала, преодоляваше всички хули, обиди, обругавания по времето на злополучния църковен разкол. И то с велико търпение, кротост и смирение и с много голяма любов дори към тези, които го ненавиждаха. Тежка е загубата. Мъката ни е голяма”, каза още митрополит Николай.
Още реакции
Варненският митрополит Кирил: Не се уплаши от натискаПатриарх Максим управлява мъдро, изключително мъдро, с търпение и такт. Той запази единството на Българската православна църква. Това е най-голямата му заслуга, защото не отстъпи, не се уплаши от всички напъни и натиска, на който беше подложен. Патриарх Максим беше един наистина велик патриарх, който се молеше за българския народ, за православните българи, независимо къде в целия свят живеят и пребивават.ВИДИНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН: Беше голям родолюбец Патриарх Максим беше голям родолюбец, защитник на православието и на истината. Преодоля толкова трудности с много любов, много мъдрост и топлина. Патриарх Максим ратуваше за въвеждане на православно обучение в училищата. Годините, които изживя българският народ по време на атеизма, оставиха дълбоки следи на безчувственост към вярата и църквата. Всички виждаме плодовете от това. Видинският архимандрит Антим: Винаги премисляше решенията сиЖивотът на Негово Светейшество българският патриарх Максим е украсен от това, че той оставя светла диря в историята на Българската православна църква. Никога не действаше първосигнално, никога не вземаше решения, без да помисли, без да се посъветва, без да почувства как ще се възприеме това от отсрещната страна. Има много с какво да се поучим от живота и действията на Негово Светейшество патриарх Максим.
Ватиканът: Целият католически свят скърби с вас

БТА
Стотици миряни запалиха свещи в памет на патриарх Максим.
БГНЕС
Папа Бенедикт XVI
Катя ИлиеваЦелият католически свят изпитва съчувствие към българския народ за загубата на големия български патриарх Максим. Това заяви специално за „Монитор” говорителят на папа Бенедикт XVI – падре Федерико Ломбарди. Той посочи, че папата вече е изразил с телеграма до Светия синод своето съчувствие и болка за кончината на дядо Максим.Ломбарди отбеляза и дългогодишните добри отношения на Българската църква с Ватикана. „Всички ние си спомняме как папа Йоан Павел II беше приет радушно в сградата на Светия синод. Тази среща се превърна във високовселенска. Вследствие на нея самият папа реши да даде на българската общност църквата, която се намира на площада „Ди треви”. Това обедини католици и православни от цял свят”, каза още падре Ломбарди.От българската мисия с вербална нота са информирали папата, както и всички дипломати, акредитирани във Ватикана, за загубата на българския патриарх. Първите, които са поднесли съболезнования, са държавите от мюсюлманския свят ­ Ливан и Египет.В 20 ч. българско време се очакваше да започне и заупокойната молитва в българската църква в Рим.
Нов глава на БПЦ напролет

БГНЕС
Главният секретар на Светия синод епископ Наум разясни процедурата за избора на наместник до патриаршеския събор.
Не пускат кандидати за бялото було под 50 годиниИзбори за нов патриарх на Българската православна църква ще има не по-рано от пролетта, съобщиха от Синодалната палата вчера. Това ще стане на специално свикан църковно-избирателен патриаршески събор.Самата процедура е твърде ложна и тромава.Най-напред до седем дни след смъртта на дядо Максим трябва да се избере наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква, който до 4 месеца от кончината му да организира самите избори, обясни Ловчанският митрополит Гавриил и подчерта, че това е регламентирано в Устава на БПЦ.Наместник-председателят обаче не може да вземаникакви еднолични решенияняма право да се разписва под финансови документи на църквата, не му се позволява да оперира с банковите є сметки, нито да освобождава или назначава на работа служители, които са под прякото ведомство на патриаршеската институция. Той може само да свиква членовете на Светия синод на заседания, като подписва поканите до тях, да парафира поздравителни адреси за различни случаи от името на църквата ни.Докато бъде избран наместник-председател, седем дни ще управлява старшият член на намаления състав на Светия синод Великотърновският митрополит Григорий.Уставът изисква кандидатите за патриарх да са навършили 50-годишна възраст, да са митрополити поне 5 години и "да се отличават с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред".115 делегати гласуват на избора като задраскват на общата бюлетина имената на неподходящите според тях. Самите делегати пък са избрани на епархийски избори още преди пет години, независимо че не е имало необходимост да дават вота си. Дата на събота се определя от Синода, а изборът става в неделен ден в Синодалната палата. Избраният за патриарх на БПЦ и Софийски митрополит остава пожизнено на пози пост.
КОИ ДУХОВНИЦИ ОТГОВАРЯТ НА КРИТЕРИИТЕ ЗА ПОСТА

 
Най-възрастният е Видинският митрополит Дометиан със светско име Димитър Вълчев Топузлиев. Той е роден през 1932 г. в смолянското село Хасовица. Замонашен е през 1959 г., а през 1987 г. е избран за Видински митрополит.
 
Йоаникий Сливенски (Иван Георгиев Неделчев) е роден на 2 март 1939 г. в сливенското село Пет могили. Завършил е богословие в София, специализирал е в Москва и Берн. През 1982 година е избран за Сливенски митрополит. Той бе определен от покойния патриарх Максим да председателства заседанията на Синода по време на есенната сесия и да разпределя задачите по честването на 100-годишнината на храм-паметника „Св. Александър Невски”, както и 98-ия рожден ден на Максим. Дядо Йоаникий е известен с нетърпимостта си към хомосексуализма.
 
Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, със светско име Богомил Петров Ковачев, е роден през 1954 г., а е митрополит от 1989 г. Известен е с мениджърския си талант и умението да привлича спонсори.
 
Ловчанският митрополит Гавриил със светското име Цветан Динев е роден през 1950 г. в София. Завършил е Висшия институт по строителство и архитектура и Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. Доктор е на богословските науки на Московската духовна академия. Митрополит е от 2001 г. Той е един от тримата членове на Светия синод без досиета. Останалите двама са Пловдивският митрополит Николай, който обаче няма навършени 50 години, за да бъде издигната кандидатурата му, а третият е Силистренският Амвросий, който обаче е недолюбван от синодалите заради краткотрайното му участие в разкола на страната на Пимен.

Няма коментари: