сряда, 21 ноември 2012 г.

Сбогувахме се с патриарх Максим
Негово Светейшество оставил завет на монасите си: Бъдете скромни и смирени

В Троянския манастир миряни и монаси посрещнаха тялото на Светейшия.
Спасил Добрич от суша
„Патриарх Максим беше причината атонските монаси да се съгласят да донесат копието на иконата „Достойно есть” в България”, припомни си по време на погребението местен свещеник. По думите му в деня, в който дошла иконата у нас, се изсипал силен дъжд, който не бил валял повече от 5 месеца в района на Добрич. Повечето местни хора приели това като знамение, че няма да има повече суша и догодина ще има богата реколта и хляб.
Вселенската патриаршия се прекланя пред него


В своето над 40-годишно служение Българският патриарх Максим претърпя много изпитания. Всичко това той посрещна с апостолска дързост, послушание, с трудности и сълзи, но най-вече със силна молитва. Той добре познаваше човешката същност и чувственост, но беше далече от суетата на живота. Вселенската патриаршия – центърът на единството на православния свят, се прекланя пред починалия Български патриарх Максим и подвига на неговото първосветителство, който се изразяваше в борба за единството на църквата и заличаване на раните от схизмата.Блаженопочиналият патриарх Максим всякога се стараеше да предпази своя православен народ от злободневието и от външните нападки, и въпреки трудностите го водеше към вяра и благочестие.Българската православна църква имаше изключителен първойерей. Ние всички скърбим за него и ще се молим да бъде избран достоен негов приемник, който да работи с апостолска ревност, с търпение и любов за духовното израстване на народа и единството на БПЦ така, както това правеше блаженопочиналият патриарх Максим.
Червени петна върху Богородица предсказали смъртта

Червени петна, сякаш от кръв, по иконата на Богородица „Достойно есть”, която беше донесена на 27 октомври от Света гора, предсказаха смъртта на патриарх Максим. Чудото стана седмица преди блажената му кончина, заяви Варненският и Великопреславски митрополит Кирил вчера. По думите му първото петно се очертало от дясната страна на образа още в деня на донасянето й, а на 28-и – се очертало и второ. На 30-и петната вече наброявали 5. На 5 ноември те започнаха да се изчистват и на следващия ден сутринта, когато Светейшият почина, образът вече беше отново чист, каза митрополит Кирил. За нас това означава, че Св. Богородица плаче на небесата и скърби за него, тъй като е чист човек, допълни владиката. Дядо Кирил поясни, че покойният ни патриарх особено е почитал Богородица и всяка вечер дълго се е молел пред иконата й в стаята си в сградата на Софийската митрополия. По думите му той вече бил уведомил Кинотиса (парламента) на монашеската република за кървавите петна по лицето на Богородица, но  не потвърди те да са заснети с фотоапарат или камера.„Който е видял, да говори. Аз такова нещо не съм видял, минавам по няколко пъти на ден покрай иконата”, заяви Тивериадският епископ Тихон – председател на настоятелството на храм-паметника „Свети Александър Невски”. „Нито някой от богомолците, които се стичаха в края на октомври на поклонение пред иконата, нито някой от служителите не ме е уведомил да е забелязал такова нещо”, категоричен бе епископът.

Няма коментари: