понеделник, 19 ноември 2012 г.

Възрастта може да се промени чак след избора на нов патриарх

14 владици сънуват бялото було
Само четирима от тях отговарят на изискванията да оглавят БПЦ
 
Силвия Николова, 8. ноември 2012 
 Вестник "Монитор"

Калугерите копаят сами гроба
Монасите от Троянския манастир ще копаят сами гроба, където ще се упокои навеки тялото на покойния патриарх на Българската православна църква – Максим, съобщиха от братството на обителта.Калугерите са настояли да направят това собственоръчно, като последна почит към своя най-старши събрат, тъй като дядо Максим се числеше към монашеската общност в обителта.Тялото на Светейшия ще бъде положено вътре в централния  манастирски храм, в близост до иконата на Пресвета Богородица Троеручица, която е чудотворна, разказа за „Монитор” йеромонах Кирил. Той обясни, че приживе дядо Максим неведнъж е казвал, че иска да бъде погребан точно в Троянския манастир.Първоначално тялото му трябваше да бъде положено в гробището на обителта. Вчера обаче монашеското братство успя да издейства съответните разрешения от общината и от районната здравна инспекция за погребението вътре в храма.Вчера архитект и специалист по паметниците на културата огледаха каменния под и също разрешиха няколко от плочите да бъдат извадени, за да започне копаенето.
 
В магерницата готвят риба и зелник
Риба и зелник започнаха да готвят днес в манастирска кухня на Троянската света обител, съобщиха калугери. Няма да се използват никакви животински продукти, тъй като според църковната традиция петък и сряда са отредени за пост.Освен двете постоянни готвачки, в магерницата са извикани да помагат и четири жени вярващи от родното село на покойния ни патриарх Орешак.Зелник и щрудел са двете постни баници, локум и по чашка троянска сливова са предвидени след погребението за „Бог да прости”. Жените от Орешак са решили да сложат в подавките и по парче баница и няколко маслини – любимата закуска на покойния дядо Максим.За високите гости пък се предвижда пържена риба, която се разрешава по време на пости, освен когато не става дума за Великденските, които са особено строги.  В Синодалната палата обаче няма да предложат нищо за „Бог да прости”, тъй като на практика няма да има време. Кортежът с тялото на Светейшия ще отпътува за Троянския манастир веднага след като свърши поклонението в храм-паметника „Свети Александър Невски”, казаха оттам.
Режат 80 метра коприна
80 метра черна изкуствена коприна са поръчали служителите от Синодалната палата за траурната церемония по изпращането и погребението на покойния български патриарх Максим, съобщиха от канцеларията вчера.С част от нея от днес ще бъде направена драперия над патриаршеския мраморен трон, който е от дясната страна на иконостаса и е непосредствено до трона на бившето царско семейство. Черен плат и ленти ще бъдат поставени на аналоите (повдигнати маси) за иконите, пред чудотворната икона „Достойно есть”, чието копие бе изработено и донесено по желание на покойния дядо Максим за 98-я му рожден ден, който бе отпразнуван на 29 октомври.  Храм-паметникът „Св. Ал. Невски” ще бъде украсен с бели хризантеми  за посрещането на тялото на покойния ни патриарх, а от входа до царските двери на иконостаса ще бъде застлана виненочервена персийска пътека.Интериорът на черквата „Света Неделя”, която е в близост до сградата на Софийската света митрополия  ще бъде украсена също с черна драперия. Вместо бели хризантеми обаче, там ще има бели рози, разясниха от настоятелството.
Национален траур в петък


 
Петък е обявен за Ден на национален траур във връзка с кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Това решиха вчера министрите по време на правителственото заседание.В деня на опелото и погребението на патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. В знак на почит към паметта му и към скръбта на всички вярващи православни християни правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества, уточниха още от Министерски съвет.
 

Няма коментари: