сряда, 21 ноември 2012 г.

Вселенският Вартоломей I го опя на гръцки

Хиляди се простиха с патриарха
Премиерът и министрите се простиха с Максим в „Света Неделя”
 Силвия Николова
В. "Монитор", 9 ноември 2012 г. 
Прекъснаха ваканцията на семинаристите
Архангеловската ваканцията на семинаристите от Софийската духовна семинария бе прекъсната, а момчетата - извикани спешно да се приберат от провинцията в столицата заради погребението на патриарх Максим. Това разказа за „Монитор” свещеникът и преподавател от училището отец Божидар Маринов.Едни от момчетата успяха да се върнат от родните си места късно в сряда вечерта, а други призори вчера. Въпреки това, облечени в черни раса, те бяха сред първите, които влязоха вчера в храма „Света Неделя” да се простят с покойния архиерей. След това те пяха по време на цялата Заупокойна света литургия и опелото.  
Папата изпраща първия си помощник


Вселенският патриарх Вартоломей I
ПУТИН СЪС СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛЕН АДРЕС
 Папа Бенедикт ХVI изпраща за погребението на патриарх Максим у нас своя пръв помощник кардинал Каспар и отец Милан Жус, оглавяващ Съвета за единение на християните при Ватикана, съобщиха от Синодалната палата.  Руският патриарх Кирил няма да пристигне лично за погребението на дядо Максим днес, а ще изпрати митрополит Викентий, който отговаря за Ташкент и Средна Азия. Главата на РПЦ се извинил, че траурното събитие съвпада с официалното му посещение в Йерусалим.Три пъти Руският патриарх променяше митрополита, който трябва да го представлява в София и в Троянския манастир за опелото и погребението на дядо Максим. Първоначално бе определен Крутицкият митрополит Ювеналий, след това Астанайският Александър (на Казахстан), но последно у нас идва Ташкентският и Средноазиатски Викентий.Президентът на Русия Владимир Путин пък е изразил своите съболезнования на българския си колега Росен Плевнелиев във връзка със смъртта на патриарха на България Максим, предаде РИА Новости.Вселенският патриарх Вартоломей I дойде пръв още вчера.Днес в София пристига и Сръбският патриарх Ириней, архиепископът на гръцката църква Йероним и на албанската Анастасий. Представители изпращат и всички останали православни църкви.  Общо 34-а за чуждестранните духовници, които ще присъстват днес на Заупокойната литургия в храм-паметника „Св. Александър Невски” и поклонението. След това те отпътуват до Троянския манастир за погребението на Светейшия Български патриарх Максим, което е предвидено за 14,40 часа. Те, както и кортежът с тялото ще бъдат охранявани от НСО и полицейски служители.
БРАТОВЧЕДЪТ НА СВЕТЕЙШИЯ ПЕТКО БОРДЖУКОВ: Комунистите го използваха



Първият братовчед Петко Борджуков
„Комунистическият режим използваше дядо Максим. Пеко Таков се отнасяше с него подигравателно, като господар с кочияша си”. Това разкри неговият първи братовчед по майчина линия Петко Борджуков. 80-годишният пенсиониран учител живее в Троян. За последен път той и съпругата му се видели със Светейшия преди два-три месеца в Троянския манастир.„Дядо Максим беше в апартамента си. Като му казаха, че сме отвън, излезе да ни посрещне, а след това се качи сам по стълбите. Това ни вдъхна надежда, че е здрав и е добре”, разказа Борджуков. Първият братовчед на покойния патриарх обясни, че в техния род има много  дълголетници. Вуйчото на дядо Максим и баща на Петко Борджуков починал на 94, а майката на дядо  Максим - на 95 години.„Ние с него си говорихме, в кръга на шегата, че той ще успее да отпразнува 100-годи

Няма коментари: