петък, 22 февруари 2013 г.

Народът върза поповете

Силвия Николова, 
В."Монитор", 21 февр.2013 г. 

Най-сетне се сбъдна емблематичната българска поговорка „Вържи попа, да ти е мирно селото”. Вчера група вярващи, възмутени издън душа от беззаконията, които се вършат не от кого да е, а от висшия клир на Българската православна църква, си плю на ръцете и върза поповете.
Жалба до Върховния административен съд сложи на трупчета провеждането на събора на 24 февруари и така възпрепятства извършването на още едно, още по-голямо беззаконие, от това, което си позволиха да извършат клириците ни, като прекроиха Устава по своя мярка, за да бетонират Галактион за духовен глава.
Както се вижда обаче, християните може и да са търпеливи и смирени, но не и бездушни. Когато става дума за посегателство срещу най-святата институция – Българската православна църква, те проявяват онази свещена ревност по Бога и справедливостта, за която така усърдно проповядва и наставлява св. апостол Павел.
Фалстартът, с който поеха към избора на патриарх обаче, трябва да им служи за обеца при това със звънче – да им подрънква при всяка крива стъпка. Защото събор, независимо след колко време, ще има. Да се надяваме, дотогава висшите ни клирици да поумнеят и да се научат да спазват нормативната разпоредба – и държавна, и църковна.

Няма коментари: