сряда, 20 февруари 2013 г.

Тримата в листата за бялото було нелегитимни


Мина в изборите за патриарх

Архиереите погазиха Устава на БПЦ и свое собствено решение

18 февр.2013, "Монитор" 

Архиереите от Светия синод погазиха Устава на Българската православна църква и своето собствено решение с гласуването за тримата кандидати за патриарх.
С 10 гласа те бетонираха за водач на листата за бъдещ патриарх скандално известния Старозагорски митрополит Галактион, познат с агентурния си псевдоним в Държавна сигурност Мишо и услужливо сложиха за негови подгласници с по 9 гласа Русенския Неофит и Ловчанския Гавриил. Така те заложиха мина и в предстоящите избори за патриарх на Българската православна църква, които трябва да се проведат следващата неделя на 24 февруари. Това съобщиха юристи вчера.
По този начин синодалните ни старци погазиха безпардонно член 45 от Устава на Българската православна църква, както и свое собствено решение от заседание на синода през януари.
Според текста на член 45 тримата митрополити трябва да бъдат избрани с гласовете на 2/3 от членовете на Светия Синод. За въпросния избор, в същия член,
документът  фиксира 15 членове на синода. След смъртта на дядо Максим фактически те са 14. Независимо от това, и в двама случая, квалифицираното мнозинство, е от 10 души. В решение на синода от 24 януари пък се казва категорично, че „Кандидатите за патриаршеския престол ще бъдат избрани с мнозинство от 2/3 от членовете на синода, което означава минимум 10 гласа”.
След като обаче, в продължение на два дни, на 15 и 16 февруари,  архиереите не успяха да излъчат легитимни кандидати чрез почтено и законово проведена процедура, те прегърнаха предложението на Пловдивския митрополит Николай да се зачетат за избрани след Галактион владиците, събрали най-много гласове. Така след агент Мишо, който бе събрал 10 гласа, те наредиха Неофит и Гавриил, които взеха по 9.
Независимо от врътката, с която те се опитаха да приспят общественото мнение, легитимно е избран само Галактион.
Тъй като по закон е необходимо да бъдат избрани трима кандидати със съответното мнозинство, излиза, че процедурата по избора не е приключила.
Оказва се, че към момента
нямаме легитимно избрани трима митрополити, които да бъдат вписани в „Акта – изложение за тримата достоизбираеми за Български патриарх епархийски митрополити” (така се нарича листата с кандидатите). Независимо от този неоспорим факт, синодалните ни старци не се посвениха да впишат и трите имена в акта и дори да го публикуват на сайта на Българската патриаршия.
Това нелегитимно решение, което архиереите пробутват арогантно и безочливо на делегатите на събора идната неделя, на практика може да бъде обжалвано в съда. Нещо повече, след нелегитимния избор, може и сигурно ще бъде обжалван всеки един акт на бъдещия патриарх, но най-вече удостоверенията, които той трябва да издаде за това, че гласувалите митрополити са легитимни владици. Не се ли случи това, въпросното нелегитимно решение залага бомба пред авторитета на БПЦ в страната и в чужбина. Ако решенията на Синода минат сега, те ще минират избора и на следващия патриарх, тъй като кандидатурата му, макар и избран веднъж, също може да бъде обжалвана в съда.
Единственият избор да се излезе от безпрецедентния гаф на синода, който без всякакво съмнение си послужи с незаконни хватки, за да бетонира Галактион за водач на листата, е необходимо да се отложи датата на патриаршеския събор и да се довърши изборът на тримата кандидати, категорични са юристите. Това се налага, тъй като член 45 от Устава на БПЦ изисква въпросният избор за трима кандидати да се проведе седем дни преди самия събор, припомниха те.
Това е единственият начин архиереите ни да измият собствения си срам, да възстановят законността в църквата и да не залагат възможност за атакуване на избора на бъдещия патриарх, като нелегитимно избран, независимо кой е той.  

Няма коментари: