петък, 22 февруари 2013 г.

Дядо Кирил депозира особено мнение по процедурата

Съборът за патриарх във фризера, Галактион също

Силвия Николова,

В. "Монитор" , 21 февр. 2013 г. 

Съборът за избор на патриарх вчера бе сложен във фризера. Той няма да се проведе в неделя. Заедно с него е стопирана и листата с тримата кандидати, оглавявана от Старозагорския митрополит Галактион и подгласниците му Неофит Русенски и Гавриил Ловчански.
Вотът на 24 февруари се отлага, след като група миряни внесоха вчера жалба във Върховния административен съд срещу начина, по който Синодът избра тримата кандидати миналия петък и събота.
Жалбата, която е заведена под №2982 от 20 февруари 2013 г., е срещу нарушената процедура при този избор, обясни адвокат Климент Темчев от Пловдивската адвокатска колегия. В документа се посочват куп нарушения на Синода. Основното от тях е избирането на Неофит и Гавриил с 9 гласа, а не с 10, както изисква член 45 от Устава на Българската православна църква. Това е в разрез и с решение на самия Синод от 24 януари, което също заковава 10 вота - тази бройка представлява 2/3 квалифицирано мнозинство от четиринадесетте членове на синода. С 10 гласа синодалите излъчиха за кандидат само Галактион. След като в продължение на двадесет и шест тура в петък и събота те не успяха да излъчат още двама с по 10 минимум гласа, решиха, за целта да свалят изискуемия според тях минимум с един вот. Така бетонираха за водач на листата Галактион и наредиха за негови подгласници Неофит и Гавриил.
Внасянето на жалбата във ВАС спира изпълнението нана всяко решение
и последващи решения, произтичащи от нарушенията, за които жалбоподателите сигнализират. Изпълнението може да продължи едва след като съдът се произнесе, обясниха адвокати и посочиха, че това е следствие от Административно-процесуалния кодекс. Това означава, че архиереите ще трябва да свикат събора на друга дата или да преразгледат решението си за тримата кандидати в зависимост от решението, с което излезе ВАС. Дотогава обаче те нямат право да предприемат нищо, поясниха те.
Междувременно стана ясно, че Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател, е депозирал в Синода особено мнение по провеждане на процедурата, с която бе гласувана листата на тримата архиереи, претенденти за бялото було.
В него той посочва, че вотът не е преминал според Устава на БПЦ, което може да донесе проблеми в бъдеще. Митрополит Кирил вижда нередности в това, че тримата кандидати са били избрани в течение на два дни, като през втория ден са били променени условията
за отсяване на кандидатите. Според него изчисляването на уставното мнозинство към числото 9 също не отговаря на повелите на Устава.

Миряни и свещеници излизат днес в 17,30 часа на протестен митинг пред Синодалната палата срещу нарушенията на синодалите. Специално за изявата ще дойде и отец Иван от Нови хан. Вярващите, които са се събрали чрез инициативни групи в социалните мрежи, са категорични, че архиереите трябва да спрат решението за тройката и да започнат процедурата по избирането й отначало.














всяко решение

Няма коментари: