четвъртък, 8 август 2013 г.

Здравната каса на червено със 100 млн. лв.

Болници церят онкоболни със 17 лв. месечно, други с 826 лв.


 Силвия Николова,
В-к "Монитор", 23 юли 2013 г. 


Дефицит от близо 100 млн. лева се очертава в Националната здравноосигурителна каса преди изтичането на годината. Това съобщи нейният управител д-р Румяна Тодорова вчера. Точната цифра ще стане ясна през август, когато ще бъдат обработени и анализирани всички разчети и сметки, оставени досега от бившия шеф на финансовата институция д-р Пламен Цеков.
По мнението на финансисти бившият управител на касата и подопечните му са изразходвали парите, без да се съобразяват, че броят на болните непрекъснато нараства, както и новите позиции лекарства, включвани в листата за изплащане от касата. Самият бюджет на НЗОК, приет от предишния парламент, също не е съобразен с включването на лечението на 180 нови диагнози и 1971 нови медикамента за тази година. 
 
За първи път виждам такова преизпълнение

 на бюджета, заяви д-р Тодорова. 63,5% е то за болнична помощ към 30 юни или 1,261 млрд. лв.  Най-висок е процентът за лекарства на онкоболните – 75.1 на сто, което прави 75 млн. лева. За цялата минала година по същото перо са изплатени 116, 2 млн. лв. Огромната сума над предвиденото е, от една страна, заради нарасналия брой на онкоболните. С около 3000 се увеличава техният брой
                                                                       Сн.:  Д-р Тодорова обясни нагледно преразходите в бюджета .


годишно, обясни д-р Румяна Тодорова. Другата причина е, че след като медикаментите за тях вече се осигуряват не от Министерството на здравеопазването, а чрез търгове, организирани от болниците, цените скачат, тъй като количествата са малки. При това положение лечебните заведения

не могат да преговарят за търговски отстъпки

допълни управителката на НЗОК. 58,8% от парите, заложени за медикаменти за домашно лечение за годината, вече са похарчени. Към 30 юни са изразходвани 497 млн. лв., което е с около 10 на сто повече от миналата година. По думите на д-р Тодорова увеличението на тези разходи идва от увеличения брой раково болни и тези с хепатит. При лекарствата за домашно лечение се очертава дефицит от 83 млн. лева. За шестте месеца на 2013-а 51,1% от бюджета, или 178 млн. лв. са похарчени за извънболнична помощ при 171 млн. лв. за цялата 2012-а.  Лечение на онкоболни само за 17 лв. месечно са отчели някои болници, при други път терапията на пациентите е средно за 826 лева. На такава аномалия се е натъкнала при проверките на документацията на касата д-р Румяна Тодорова. Не е ясно как човек с рак може да бъде лекуван за 17 лева. Тези лечебни заведения ще бъдат основно проверени, зарече се управителят на НЗОК. Тя обаче не пожела да назове болниците,защото проверката още не е започнала. Според нея въпросните лечебници са се запасявали с илачи от предишни години, когато те бяха по-евтини и се предоставяха от МЗ.

Няма коментари: