четвъртък, 8 август 2013 г.

ЗАКОНЪТ ЗА ИМОТИТЕ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА НА ТРУПЧЕТА

Синодът без европари, ако вземе Боянската църква 

 Силвия Николова, 
 25 юли 2013 г., В. "МОНИТОР" 
 
Синодът ще остане без европари, ако си вземе Боянската и Земенската църква или който и да е друг паметник на културата. Това съобщи председателят на комисията по култура в парламента проф. Стефан Данаилов по време на обсъждането на проектозакона за вероизповеданията. В него основният вносител - депутатът от Коалиция за България Михаил Миков, и още четирима негови колеги от различни парламентарни групи предлагат храмовете да бъдат върнати на вероизповеданията по облекчена процедура, като за това не се предвиждат изключения. Освен това те да бъдат освободени от такса смет и такси за издаване на нотариалните актове за собственост, а служителите на култа да не бъдат назначавани на трудови договори по смисъла на Кодекса на труда, а със заповеди по смисъла на служебните правоотношения, като те ще се основават на устава на съответното вероизповедание, а не на действащите закони и наредби в страната.
Синодът, Главното мюфтийство и което и да е религиозно настоятелство, което се е сдобило с паметник на културата, няма да може да кандидатства по европроекти, но няма право и да се ползва от държавни средства за поддръжката му. Всички реставрационни и ремонтни работи, както и консервация ще бъдат за негова собствена сметка, поясни проф. Данаилов, позовавайки се на сега действащия Закон за паметниците на културата. Същевременно обаче то ще отнася и люти парични глоби, ако не се грижи за паметника на културата, подчерта депутатът. Този негов аргумент предизвика четиричасови спорове между депутатите в комисията, представителите на регистрираните вероизповедания у нас и експерти. В пряк спор той влезе със своя съпартиец и основен вносител Михаил Миков.„Някой може ли да обясни защо е това натискане законът да влезе ударно за броени дни в пленарна зала, без да е обсъден достатъчно с обществеността и да е взето мнението на експерти по културата, финансисти, прависти и такива по трудово-правни взаимоотношения.” Спорните паметници на културата да влязат в защитен списък, предложи компромисно Миков. Депутатите от културната комисия обаче решиха с мнозинство проектът да влезе в пленарната зала едва след лятната ваканция, и то след като бъде подложен на широко обществено обсъждане.


Проф. Людмил Вагалински, историк:
  Текстът облагодетелства владиците


 
Текстовете за тоталното връщане на имотите е дебалансиращ и фаворитизиращ. Освен това той облагодетелства религиозните общности и най-вече техните ръководства като синода, митрополитите, върховното ръководство на мюсюлманското и останалите вероизповедания. Силно съм притеснен от факта, че така се бързаше за приемането на закона, това поставя пред мен куп въпроси. Вносителите са депозирали текста в деловодството на Народното събрание на 16 юли и искат час по-скоро той да стигне до пленарната зала и бъде приет. В него, както и от изказванията на ръководствата на религиозните общности чуваме само „искаме имоти”, „връщат се имоти”, „не искаме такси”, „освобождават се от такси”. Същевременно не желаят да се ангажират със задължения. Щом толкова настояват, че са отделени от държавата, да се откажат от държавните субсидии. Пък после да си въведат религиозен данък, като в Германия например, и да се издържат от него. 
 
ЮНЕСКО отписва Земенския манастир, палнат ли свещи
 
ЮНЕСКО ще отпише от листата на паметниците си Земенския манастир, ако в него се палят свещи. Само за година от вощениците стенописите ще се опушат. От списъка ще отпадне и Тумбул джамия в Самоков и редица други бивши сгради на култа, тъй като вероизповеданията нямат ресурс да опазят автентичния им вид. Това заяви историкът и депутат от „Атака” в парламента вчера проф. Станислав Станилов. В подкрепа на тезата си, че религиозните общности включително и Българската православна църква нямат нито средства, нито специалисти да се грижат за храмовете, той припомни как по нареждане на Пловдивския митрополит Николай стенописите от ХІХ век в черквата „Св. Марина” бяха облепени с евтини гръцки тапети. По време на заседанието на културната комисия вчера той подкрепи идеята да не се връщат всички храмове, сега паметници на културата, на религиозните общности. 
  
 
Погазва се волята на дарителите

 
Волята на дарителите се погазва с използването сега на храмове за музеи, а не за сгради на култа. С този аргумент в подкрепа на предложения законопроект се обяви депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов. Запазим ли сегашното положение, вярващите няма да имат воля да даряват средства за градеж на нови храмове, тъй като никой не зачита волята им, подчерта той. Депутатът Хафъзов припомни, че правенето на севап (хаир) в мюсюлманското вероизповедание означава, че този, който е подпомогнал строежа на храм, мост, училище, чешма или каквото и да е друго в полза на хората, се смята за вярващ със специалната милост на Бога дори, когато настъпи Страшният съд. Същата теза, но от християнска гледна точка, застъпи и Неврокопският митрополит Натанаил, който представляваше БПЦ. Църквата е градила през вековете и е доказала, че може да съхранява съграденото. Тя е в правото си да получи това, което й се полага, и да се разпорежда с него така, както предписват каноните и догматите, каза владиката.

Няма коментари: