четвъртък, 8 август 2013 г.

Националисти петнят паметта на владиката

Македонска клетва покосила дядо Кирил
Прокобата била за твърдението му, че глаголицата е българска
Силвия Николова, 
26 юли 2013 г., В. "МОНИТОР" 
Македонска клетва е настигнала Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Това е станало 23 дни след като бил прокълнат заради твърдението му, че глаголицата е старобългарска азбука, а не македонска. С такова твърдение излиза Гоце Дуртановски в електронното издание “Македонска нация”. Младият мъж, който се афишира като учен, твърди, че покойният владика отнесъл клетвата след свое участие в изложението „MANUSCRIPTA GLAGOLITICA” във Велехрад, състояло се от 13 до 16 юни. Дядото бе намерен мъртъв в морето на 9 юли. Според писанията на Дуртановски владиката се изказал в духа „на типично известните български позиции около македонските ръкописи, тъй като светът не трябва да знае, че съществуват македонски ръкописи, които България е 
присвоявала насилствено и отчуждавала 
и във войните и в науката”. По-нататък Гоце Дуртановски обяснява, че по отношение на надпис на изложбата дядо Кирил му заявил, че „Там пише старомакедонска азбука и старомакедонско писмо. Това трябва да бъде старобългарска азбука и старобългарско писмо. Старомакедонско писмо не съществува, няма такова нещо”.„Мислех в този момент, че разговарям с Божидар Димитров”, възкликва  високопарно авторът и преразказва как по-нататък обяснил на дядо Кирил, че глаголицата била „създадена на територията на Македония”.„Владиката Кирил
 живя още 23 дни след този разговор 
в църквата „Св. Богоявление – Кирилка”, където беше поставена изложбата, която ще бъде свидетел пред Бога и неговата чиста християнска мисия в редовете на църквата”, се опитва да внуши за несъществуващата прокоба Гоце Дуртановски.„Такива писания за прокоби и клетви са истинска нелепица. Такива думи от православен човек, събрат по кръв, най-меко казано, будят недоумение”, коментира за „Монитор” Сливенският митрополит Йоаникий. 
Проф. Божидар Димитров: Нелепи писания
Гоце Дуртановски едва ли заслужава коментар за нелепите си писания, издържани в духа на фалшивата теория на македонизма, ако не нападаше подло, и то посмъртно, един уважаван български духовник. Той повтаря всички лъжи на македонизма като реални факти и въз основа на това оспорва достойното държание на дядо Кирил 23 дни преди смъртта му.Иначе в световната славистика, не само в българската, не съществува понятие старомакедонски език и старомакедонска писменост. През средните векове не съществува дори името Македония и съответните прилагателни. 


Митрополитът имал остра исхемия на сърцето

Добромир Радушев 
 Към момента на смъртта си Варненският и Великопреславски митрополит Кирил не е бил алкохолно повлиян. Непосредствената причина за кончината му е удавяне, което се доказва от морфологичната находка и направените изследвания, съобщи вчера окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. По делото е представена съдебномедицинска експертиза № І-86/24.07.2013 г., изготвена от трима патоанатоми от Клиниката по съдебна медицина при МБАЛ „Света Марина” във Варна. При аутопсията са установени атеросклеротични промени на сърдечните съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул).” Тези промени могат да бъдат причина за настъпилия инцидент, смятат от прокуратурата. Установена при външния оглед е и малка раничка на главата, която е получена по механизма на действие на твърдите тъпи предмети. Тя е съвсем повърхностна и няма отношение към причината за смъртта. По трупа не са намерени други травматични увреждания и няма данни за насилствена смърт.
 


Коментар:
История колкото за един SMS

“Съобщение на книжарница в Скопие: “Поради изчерпване желаещите могат да получат историята на Република Македония чрез SМS”, гласи един съвременен виц на тема необоснован национализъм.
Един млад човек, самоидентифициращ се като учен - Гоце Дуртановски, изказа куп неправдоподобни твърдения в едно македонско електронно издание. Писанието му е от горе до долу изпълнено с исторически неточности, тенденциозна патриотарщина. Като се има предвид, че писанията му са поместени в националистичното електронното издание “Македонска нация”, се оказва, че те са съвсем на мястото си. Съвсем необяснимо обаче този млад човек, иначе с претенциите да бъде учен, отправя препратки към клетви досущ като селска бабичка. Ни в клин, ни в ръкав Дуртановски облекчава набраните комплекси, че македонска клетва била стигнала покойния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и той е намерен в морето, тъй като твърдял неправилно, че глаголицата била българско манускриптно писмо, а не македонско, както се опитва да втълпи авторът на „Македонска нация”. Да си историк и въобще представител на която и да е хуманитарна наука в Република Македония, е предизвикателство. Но е и твърде добра позиция за бързо израстване в кариерата. Достатъчно е да напишеш само някоя и друга антибългарска студия, подкрепена с аргументи колкото за един SMS.














Няма коментари: