четвъртък, 19 септември 2013 г.

Подготвят манастири за бежанци-християни

Силвия Николова,
в. "Монитор", 18 септември 2013 г. 


Игумени стягат манастири за бежанците от Сирия, те са готови да приемат  не само избягали сами от терора в тяхната страна, но и семейства с деца. Това съобщи архимандрит Поликарп – архиерейски наместник на Видинска епархия.
Величкият епископ Сионий, игумен на Лопушанската света обител и викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан, вече е подготвил помещения в Лопушанския и Чипровския манастир за приемане на сирийци. Инициативата е с изричното благословение на дядо Дометиан.
Там могат да бъдат настанени общо около 60 човека – възрастни и деца. В село Георги Дамяново, в което е Лопушанският манастир, и в град Чипровци има възможности за настаняване на малчуганите в детски ясли и градини, а по-големите и да бъдат записани в училище, след като минат подготвителен курс по български език, уточниха от митрополията. Селищата имат и общопрактикуващи лекари и педиатри, които също могат да поемат бежанците. И двата манастира са с локално отопление, подменена дограма и санитарни възли към всяка стая. Те разполагат и с трапезарии с кухни, които могат да поемат изхранването на бежанците.
За готовността там да бъдат приети идващи от Сирия Величкият епископ Сионий е изпратил вчера писмо до Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, в което подробно е описал битовите условия.
„Поради големия брой православни християни (30 на сто), които напускат своите родни места заради военните действия и насочената омраза към християните: разрушаването на храмове, убийства на свещеници, епископи и благочестив народ, както и посегателството върху деца и жени, имаме готовност да подпомогнем прокудените от дом и родина християни и нуждаещи се граждани на Сирия. Ние можем да им дадем стимул за живот, както и да ги окуражим във вярата, надеждата и Христовата любов”, се казва в документа.
Епископ Сионий отправя своя апел към своите събратя – игумените на други манастири, да поискат благословение от своите архиереи и да се присъединят към инициативата на Видинска епархия.
„Наш дълг на православни християни е да приемем, настаним и подпомогнем бежанците от Сирия, като им гласуваме доверие и им подадем ръка за нов живот. Нека покажем любовта си към изпадналите в нужда и им подадем ръка”, призова той. „С радост бихме приели бежанци, но за съжаление условията в манастира не са подходящи не само за деца, но и за възрастни, заяви игуменът на Троянската света обител дядо Григорий.
„Новото крило на манастира е пренаселено с монаси, а старото е необитаемо, тъй като в него няма отопление”, каза той. Игуменът обясни, че в него контактите са запечатани от пожарната, заради остарялата и пожароопасна ел-инсталация. Освен това той недоумява откъде ще намери социални работници, психолози и медици и как ще им плаща, за да помагат на бежанците и техните деца да се адаптират в новите условия.

Няма коментари: