понеделник, 7 октомври 2013 г.

ЗАПОЧВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА НЗОК, СЪОБЩИ ОРЕШАРСКИ

Осигуряваме се за здраве като за пенсия
Касата поема основното ни лечение, частен фонд - екстрите

 Силвия Николова, в. "МОНИТОР"
 3 октомври 2013 г.

Подготвяме първите стъпки за децентрализация на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи премиерът Пламен Орешарски вчера по време на парламентарния контрол в отговор на депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя го попита какво ще предприеме правителството срещу недостига на пари в касата и осигуряване на лечението на българските граждани. Да се осигуряваме за здраве като за пенсия с втора вноска във фонд за допълнително здравно осигуряване е единият вариант, който ще обсъждат експерти. Това означава НЗОК да поеме основен пакет от медицински услуги, които да заплаща за нашето лечение. Екстрите като самостоятелна стая, опериране от посочен от пациента хирург или допълнителна консултация със специалист, избран от болния, да се поемат от допълнително осигуряване в частен фонд, поясни председателката на здравната комисия в парламента д-р Нигяр Джафер. Идеята е 1 или 2 процента от сегашните 8 на сто, които внасяме всеки месец за здраве сега, да отиват в допълнителен 
фонд, който хората ще си избират сами 
обясни д-р Джафер.Тя определи като минимална, почти само хипотетична вероятността вноската да бъде увеличена.    Здравната вноска бе увеличена от 6 на 8 процента през декември 2008 г. по време на управлението на тройната коалиция. Идеята тогава бе 2 на сто от нея да се вливат точно във фондове за допълнително здравно осигуряване по избор на гражданите, които да им подсигуряват срещу това екстрите при лечение. Вноската бе увеличена, но вторият стълб така и не тръгна.  Хората да не бъдат закрепостени да се осигуряват задължително само в НЗОК, а да избират по своя воля в кой фонд да влагат парите си за здраве, е другият вариант, който ще обсъждат експертите по секторни политици от всички парламентарни групи. Някой трябва да има политическа воля да поеме и негативните неща, когато трябва да се осигури здравето на българските граждани, подчерта д-р Джафер.  Мерките, които ще предприемем, ще бъдат дискутирани при проектобюджета за следващата година, каза още той.Министър-председателят съобщи, че предстои да бъде променен и  механизмът на търговете, с които се доставят лекарствата.Имаме амбицията за скъпо струващи медикаменти да въведем централизирани търгове, за да се намали стойността им, каза той.
Д-р Евгени Душков: 
Необходимо е да има конкуренция 
Нека да има повече от една здравна каса, но и равноправна конкуренция. Важното е, когато се поставя въпросът за децентрализация на НЗОК, всички да бъдат с еднакви стартови позиции и да се реши какъв модел да се избере. Така д-р Евгени Душков, конфедерален секретар на  „Подкрепа” и бивш председател на Управителния съвет на касата, коментира изказването на премиера Орешарски. Д-р Душков припомни, че въпросът за децентрализацията на НЗОК е обсъждан много пъти в миналите години. Всички каси трябва да бъдат поставени в равноправни условия, за да могат пациентите да избират, подчерта синдикалистът.

Няма коментари: