събота, 23 ноември 2013 г.

Е621 докарва зависимост към храната, главоболие и сърцебиене

Преяждаме заради опасна добавка

Пържолите, саламът и лютеницата тъпкани с мононатриев глутамат

 Вестник "Монитор", 23 ноември 2013 г. 

 
Мононатриевият глутамат, известен като Е 621, води до пристрастяване към храната и преяждане, когато се използва прекомерно, алармират експерти по храните. Тази добавка е разрешена у нас, но въпреки това отдавна се водят спорове за ползата от нея. За първи път мононатриевият  глутамат привлича вниманието на западното общество през 70-те години, когато се появява и т.нар. синдром на китайския ресторант. В азиатската кухня това вещество се счита за толкова необходимо, както солта и пиперът в европейската. Макар без вкус и мирис, то прави храните по-привлекателни и се определя като  вкус, който допълнително стимулира апетита. Няма човек, посетил китайски ресторант, който да не е изпитал влечение да се върне отново и отново. Според някои учени от него се получава главоболие, ускорено сърцебиене, повреждат се клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер.

У нас обаче най-голямото приложение на Е621 е в производството на колбаси, с него се третират дори охладените пържолизащото така се удължава срокът им на годност. Специалистите добре знаят, че натриевият глутамат придава малко по-солен вкус на готовите продукти, освен това се запазва цветът им и се удължава срокът на годност за консумация. „На нашия пазар има опасна ситуация заради трите предимства, които добавката дава на третираната храна”, каза доц. Параскова от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. „Производителите на колбаси получават ефект 3 в 1, понеже с една добавка се постигат три ползи, а се спестяват разходи. Това е причината да се използват по-високи количества отколкото са разрешените, а те са вредни и опасни за здравето на консуматора”, категорична е тя. За малчуганите е недопустимо да се приготвят храни с мононатриев глутамат. В момента български специалисти работят по международен проект, където се оценява като абсолютно наложителна забраната да се влага натриев глутамат в храни за деца и ученици до 14-годишна възраст. В Европейския съюз този въпрос вече се дискутира, но проблемът е, че заместителите на глутамата не са с по-добри характеристики. За да се запази цветът трябва да се слагат едни вещества, за трайност пък трябват други стабилизатори.Контролът трябва да бъде върху дозитекоито не трябва да се превишават, категорична е доц. Параскова. Опасната добавка е често срещана също така в лютениците и другите консервирани храни, защото с нея се удължава срокът на годност, а цветът става ярък и привлекателен. Да се запише на етикета допустимата дневна доза от натриев глутамат за консумация, настояват експерти по храните. Макар у нас това да е все още само добра идея, в Унгария надписът вече може да се види по етикетите. Изследвания за безопасността на тази добавка се правят и в момента от експерти на Европейската агенция по безопасност на храните. Крайните резултати обаче ще бъдат огласени през 2016 година. Въпреки че идва от далечния Китай, доматеното пюре, с което работят българските консервни предприятия, не е третирано с натриев глутамат. Поне засега нито една проба не е дала положителен резултат при изследвания в института. 
 
 
Подобрител или вкусна отрова


Спорната добавка е без цвят и мирис. Снимка Монитор
Глутаматът не винаги е бил хранителната добавка Е 621. Той е откритие от миналия век, което е позволило на хората от западните цивилизации да усетят петия вкус – умами, който е известен отдавна на жителите на Китай и Япония. Хранителните добавки от групата Е600-Е699, които се определят като усилватели на вкуса, вече са покорили целия свят. Още в средата на миналия век обаче са се породили тревожните съмнения, че има вреда от употребата на им в храната. Освен най-често срещаните симптоми -  главоболие и ускорено сърцебиене, според учените има сигнали, че се повреждат клетките на мозъка и способстват за развитието на болестта на Алцхаймер. Друг минус е, че предизвикват зависимост към храните третирани с подобрители, и способстват за преяждането. Досега обаче няма официално потвърдени клинични изследвания, които да потвърждават вредата от използването на натриевия глутамат и другите подобрители на вкуса. Ако не искате да се храните с продукти, съдържащи усилватели на вкуса ще трябва да се откажете от любимите фаст фуд храни, от повечето полуфабрикати, чипса, бульоните на кубчета, готовите сосове и сухите универсални подправки. А това в наши дни е почти невъзможно.
 
 
В Русия готвят забрана
 
В Русия искат да забранят употребата на хранителната добавка мононатриев глутамат, информира WellNews.ru. Група депутати от Държавната дума вече подготвят законопроект, който ще наложи вето върху т.нар. подобрител на вкуса. Инициаторите на забраната са народни представители от Либерал-демократическата партия, които вече са поискали становище по въпроса от Министерството на здравеопазването и Института по хранене на Руската академия на науките. „Ние внимателно изучаваме различни аналитически материали, съветваме се с експерти и ще внесем предложението за вето върху използването на добавката Е621 не само в руската хранителна промишленост, но и във вносните продукти“, обясни един от авторите на проектодокумента депутатът Арослав Нилов. Народният представител добави, че той и колегите му ще предложат и на правителствата и парламентите на Беларус и  Казахстан да забранят мононатриевия глутамат. „Без правилно хранене не може да разчитаме на здрава нация. В нашите магазини е пълно с колбаси от соя и нишесте, но без месо, със сладолед от палмово масло, но без мляко“, възмущава се Нилов. Той призовава: „Стига сме тровили хората с химия, все пак не сме страна от третия свят!“. Депутатът припомня, че мононатриевият глутамат се използва навсякъде – в заведенията за бързо хранене, в хлебарството, млекарството и месарската промишленост. „Употребявайки непрекъснато тази добавка, хората забравят истинския вкус на продуктите, появява се пристрастяване, нарушава се хормоналната система, развива се затлъстяване и рязко се повишава рискът от диабет“, категоричен е либералдемократът.
 
 
 
7 вида минерална вода с флуор над нормата 
 

Минералът прави зъбите жълти и трошливи


 Седем марки минерална вода са с повече флуорид. Те съдържат над 1.5 мг/л от него, което при продължителна употреба уврежда зъбите. Те пожълтяват и стават трошливи, съобщиха лекари. Затова те не се препоръчват за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст. 1,5 мг/ л. e допустимото количество флуорид (F). Тези води са „Хисар”(5,0 мг./л), Девин (4,0 мг/л.). Ракитово (5,0 мг./л), Велинград  (4,5 мг./л), Velingrad (BG) (4,5 мг./л), Клептуза (4,5 мг./л) и Михалково (3,1 мг./л). Затова хората не бива да ги пият постоянно, а да ги редуват с трапезни или с горнобанска, каза проф. Никола Александров. Тези води са и силно минерализирани. В по-големи количества минералите в тях имат отрицателен ефект върху организма. Не се препоръчва да се пие директно от изворите им тъй като там минерализацията е още по-висока, отколкото в бутилирания вариант, подчерта токсикологът. Проф. Александър поясни, че преди да бъдат пуснати на пазара, високоминерализираните води и с по-високо количество флуорид се подлагат на процес, наречен обратна осмоза, а след това се вкарват определено количество минерали, за да станат максимално безвредни за човека. По мнението на специалистите флуорът в големи количества може да увреди не само зъбите, но и костите. Ако човек пие по един литър минерална вода с високо съдържание на флуорид на ден, вредни ефекти няма да има, но ако консумира повече от това количество продължително време, опасността се увеличава. Това каза д-р Иво Атанасов,експерт в дирекция „Обществено здраве“ на Министерството на здравеопазването. По думите му повишеното приемане на флуор, когато концентрацията в питейната вода е над 1,5 мг/л, при кърмачетата и децата до 7-годишна възраст повишава риска от развитие на зъбна флуороза, която се характеризира с поява на жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушаване структурата на емайла и повишаване на трошливостта им. Натуралните минерални води у нас със съдържание на флуорид над 1,5 мг/л са около 1/3 от всички бутилирани български минерални води. По данни на Европейската комисия по този показател нашата страна се нарежда на едно от първите места в ЕСПластмасата от бутилките влиза в съединения със състава на минералните води и оказва странични ефекти. Най-често те провокират промени в естрогените – женските полови хормони, обясни водещият наш токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Затова в повечето страни в Европа минералните води се бутилират в стъклени шишета независимо че това оскъпява продукцията, обясни специалистът и подчерта, че в редица държави по света по тази причина пластмасовите бутилки за вода дори са забранени.
  
Флуорът в нашите минерални води 
 
Минерална вода                F на етикета                          мг/л
 
Хисар                                        5,0
Девин                                        4,0
Ракитово                                   5,0
Велинград                                 4,5
Velingrad (BG)                            4,5
Клептуза                                   4,5
Михалково                                3,1
Рударци                                    1,5
Неврокоп                                  0,1
Преподобна Стойна                0,4
Горна баня                                0,2 
Банкя                                         0,5 
 
 
Домати със свръхдоза бром на пазара
 
 
 100 пъти повече олово в калайдисаните тенджери
 
 Гледжосаните и калайдисаните съдове, в които се вари домашната лютеница, крият сериозен риск за здравето. Приготвената в тях зимнина съдържа стократно повече олово от допустимото, обяснява проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по храните и диетиката. "Преди години дори глечта я бяха забранили, понеже е много вредна. Калаят също не е безопасен. Чрез този тип повърхност оловото влиза директно в продуктите, а то е силно токсично", каза той. "Поцинкованите съдове, в които се съхранява сирене в саламура, също крият опасности. Цинкът като метал не е опасен, но окисляването му определено крие риск за здравето", допълва професорът. Оказва се, че оловото присъства и в покритието на домакинските съдове, в които се приготвят ястията за директна консумация. Най-голямо съмнение будят тенджерите и тиганите, произведени в Китай или арабските страни.Не по-малко вредни са чушките и доматите, отгледани близо до магистралата или предприятията, бълващи отровни частици, припомня професорът. Въпреки предупрежденията за опасностите той е на мнение, че най-добрият вариант остава консумирането на домашна лютеница, стига зеленчуците да се проверени.
 
 
 Козметика с Е-та докарва рак
 
 Евтината козметика, особено тази с неизяснен произход, водещ към Китай и Индия, е натъпкана с Е-та. Те ни тровят бавно, но неотклонно, предупредиха от Националната асоциация по алергология. От тях най-опасни са дванадесет. С тях се стабилизират за по-продължителна трайност кремове, в шампоаните докарват пенливост, а червилата придобиват красиви, но съвсем не безвредни цветове. Е104 (хинолин) е една от тези съставки. Тя се извлича от жълта смола, използва се в шампоаните, червилата, продуктите за коса, одеколоните. Докарва дерматит, забранена е за употреба в ЕС, Австралия и САЩ.Е129 е оранжево-червена боя, рискова за алергичните към аспирина, канцерогенна е. Забранена е в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.Е160 b е червено багрило. Слага се както в хранителните продукти, така и в лаковете за нокти. Предизвика уртикария. Макар да не е забранен, специалистите препоръчват да избягвате употребата му.Е170 (Калциев карбонат) пък е утайка, токсична във високи дози.
Ползва се при производството на пасти за зъби и прахове за пране.Е210 (Бензоена киселина) е алерген, предизвикващ астма, взаимодейства със серен бисулфид. Прилага се в козметични продукти.E341 (Калциев фосфат) представлява минерална сол от скали, разстройва стомаха. Използва се като антиацидно средство и за полиране на зъбния емайл.Е385 (EDTA) е стабилизатор, антиоксидант, консервант, канцерогенен в комбинация с витамин С и натриев бензоат, нарушава йонния баланс и предизвиква алергии. Използва се в козметиката, някои храни и напитки. Частично забранен в ЕС.Е420 (Сорбитол) - изкуствен подсладител, който може да предизвика алергични реакции и коремни смущения. Един от най-често използваните в козметиката консерванти. За момента е забранен единствено в детските храни.E 433 (Polysorbate 80) - емулгатор, получава се от мастни киселини с животински произход. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворимите вещества. Използва се предимно в сапуни и балсами.Е 903 (Carnauba wax) е вещество, извлечено от палма, растяща в Южна Америка. Може да предизвика алергии. Е 950 (Acesulfame potassium (Acesulfame K)) - нискокалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Е 950 е в списъка на "Десетте най-лоши добавки". Причинява тумори при опитни животни и повишава риска от развитие на рак при хора. В козметиката има приложение главно в продуктите за уста.Е 1520 (Propylene glycol) - овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до потискане на централната нервна система и контактен дерматит. Съдържа се в кремове, мехлеми, дезодоранти и продукти за коса. 
  
 
Багрило в дрехите прави мъжките риби женски
 
 Опасно багрило, с което се оцветяват дрехите, не само отравя водите, но и прави мъжките риби да се държат като женски, предупредиха  природозащитници.
Такива наблюдения са били направени от активисти на „Грийнпийс” в изтекли от цехове за тъкани промишлени води в реките в Китай, Виетнам и Филипините. Нетрадиционното поведение на водните обитатели се дължи на химическото багрило нонилфенол (NPES), което масово се използва в текстилната промишленост в тези страни. Китайските дрехи у нас също се обработват с въпросното вещество. То действа не само на рибите, но и на човека, има свойството да променя хормоналния баланс, като влияе най-вече на естрогените, коментира за „Монитор” дългогодишният токсиколог и алерголог от Военномедицинска академия проф. Никола Александров. Някои се разминават само с обриви, но е възможно да се стигне и до тежки алергични реакции, предупреди той.Потребителите да са внимателни с дрехите, на чиито етикети пише, че изпускат багрила и е добре да се перат отделно от останалите, предупреждава химичката Стефка Милчева, която е сред нашенците, лекували тежка алергия от нонилфенол, с който е била обработена дреха китайско производство.
 
 
 Електронен нос надушва химикалите в облеклото
 
 
 Умна машинка, наречена електронен нос, надушва отровните химикали в дрехите, обувките и предметите, сигнализира и така предпазва потребителите от вредните им влияния. Супертехнологията е изобретение на британската компания Peratech и може да улавя присъствието на опасни органични съединения (VOC) във въздуха. Разработката може да намери различни приложения, които да предупреждават потребителя за наличието на опасни газове.
За целта тя може да се вгради в обекти, направени от различни леки материали като хартия и дори в тъканите на дрехи ни, пише сайтът newelectronics.com.Сензорът е разработен на базата на технология на композитните материали, които използват квантовия ефект на тунелния преход (QTC). До момента методът е бил използван за създаването сензорни екрани, които са чувствителни на различен по сила натиск.Създаденият по тази технология сензор използва гранулиран QTC материал, тъй като той има много голяма повърхност за поглъщане за единица площ. Така сензорът е способен да засича опасните химикали в нива между 10 и 100 части на милион. След като той се разшири и сигнализира за вредните вещества, може да възстанови обема си за няколко секунди.
 
 
 
 
 
 
 
 

Няма коментари: