събота, 6 август 2016 г.

Митрополията не ремонтира храма в Крушовица цяла година



Врачанският митрополит Калиник принуден да върне 20 бона

 Селяните го подозират, че е искал да ги употреби за друго

Силвия Николова
В. "Монитор", 4 август 2016

Врачанският митрополит Калиник е бил принуден да върне 20 000 лева на Дирекцията по вероизповеданията, дадени преди година за ремонт на храма в село Крушовица, община Мизия. Това съобщиха от ведомството за „Монитор”. Причината е, че за това време митрополията не е обявила конкурс за фирма и не е предприела ремонт на църквата, който тече от всякъде. На 23 август миналата година камбанарията се срути и повлече покрива със себе си. Греди и керемиди паднаха дори вътре в храма.  От тогава той е заключен и достъпът до него забранен, за да не затрупа богомолците.
За цяла година е сложена само лека конструкция на мястото на падналия покрив, колкото да спре пряко валежите към вътрешността на сградата. Заради забавения ремонт митрополит Калиник заедно с викарийния си епископ Киприян е трябвало да обяснят в дирекцията, защо средствата не са усвоени толкова продължително време, след като държавата веднага ги е отпуснала по перото за „аварийни дейности”.
Средствата вече са върнати в Дирекцията по вероизповеданията, но повече пари за храма в това село няма да видят. Митрополията да си намери средства и да си го ремонтира. Не е логично да се блокират средства, а в същото време десетки храмове в България да са подложени на разрухата на стихиите, категорични бяха от дирекцията. 
Селяните в Крушовица обаче подозират, че митрополията е искала да задържи парите за други дейности.
Не ме питайте, няма да коментирам по този въпрос. Така отказа коментар по скандала с 20-е бона за несъстоялия се ремонт викарийният епископ Киприян и препрати репортер на „Монитор” да пита в счетоводството на митрополията.
Парите са усвоени, нямаме никакви проблеми, защо толкова се интересувате, лаконични бяха от въпросното счетоводство и побързаха да затворят телефона. На следващите позвънявания от там не вдигнаха слушалката.
Не искам повече да чувам нито за митрополия, нито за владици, нито за онези 20 000 лева, сопна се по телефона и кметът на Крушовица Илия Илиевски. Крият се, направиха едно покривче на черквата от евтин материал за няма и 2 000 лева. Преди месец изпратих писмо в София, да знаят, че вече цяла година храмът ни е без покрив и камбанария, разказа той. По думите така наяве е излязла истината с неосъществения ремонт.

Няма коментари: