понеделник, 27 март 2023 г.

Предизвикателството да успееш

 Доц. Ася Консулова залага на мултидисциплинарността в лечението на рака и е решена да въведе световните стандарти в тази сфера 

 Силвия Николова, 13.05.2022г.

www.clinica.bg

 

Какво е да си млад и успял лекар в България, да се доказваш и развиваш, разказва доц. Ася Консулова. Тя оглави Клиниката по медицинска онкология в Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология от броени дни. Преди това е работила в Комплексния онкологичен център в Бургас, а преди това в Университетската болница „Света Марина" във Варна.

Тя е млада, доказала се като професионалист, с име, познато в медицинските среди не само у нас, но и в чужбина. Доц. Ася Консулова е от хората, за които смело може да се каже, че е човек на успеха.


Биографично

Родена е през 1978 в София. Завършила е медицина в Медицински университет – Варна през 2003 година. През 2004 г. започва работа в Клиника по Медицинска онкология в УМБАЛ „Св. Марина" и специализира Вътрешни болести към Медицински университет в града. От 2007 е асистент по вътрешни болести, а през 2015 г. придобива и специалност по Медицинска онкология. През 2016 защитава докторска дисертация по Медицинска онкология на тема: „Експресия на някои плазмени и тъканни биомаркери като потенциални предиктори за антиангиогенезна терапия с bevacizumab при метастатичен дебелочревен карцином". Специализирала е в Дрезден, Германия. Работила е като асистент по Медицинска онкология през 2005 – 2007 в Инситута „Жул-Борде" и в Брюкселския свободен университет в Белгия със стипендия на Европейския съюз. През октомври – декември 2017 със стипендия на CECOG специализира в AKH – Виена, а през януари-август 2018та продължава обучението си в CCC Champalimaud, Лисабон, Португалия като стипендиант на Европейското училище по онкология.

Да приемеш промяната

Доц. Ася Консулова идва в УСБАЛО от Комплексния онкологичен център в Бургас. Преди това е работила също в КОЦ, но във Варна.

„В Бургас успяхме да подобрим лечението на две локализации. Едната от тях е карциномът на гърдата. Там създадох мултидисциплинарен екип, в който се стараем да не се допуска пациентките да прескочат някоя стъпка от диагностиката и терапията. Успяхме. Резултатите са много добри. Това ми даде увереност, че мога да приема предизвикателството и да дойда в УСБАЛО, да постигна същото и в София", обяснява за доц. Ася Консулова и не крие, че промяната за нея е наистина голямо предизвикателство. По всичко личи обаче, че тя е категорично решена да успее и тук. Затова си е поставила задачи още преди да поеме към столицата. Най-важната, според нея, е мултидисциплинарността на лечението. „За нея само се говори, но в повечето случаи остава само едната декларативност на хартия. За последните петнадесет години се промениха много неща в онкологията. Много от световните стандарти все още не се прилагат в България, споделя тя наблюденията си от всекидневната работа. Често пъти се разчита на субективното мнение на лекаря, а не на експертността", допълва тя. Затова и възможността да работи в екип с колеги от други специалности я амбицира да въведе добрите практики от водещи европейски и световни клиники, както и споменатите вече стандарти. И макар, че от съвсем скоро е на работа в УСБАЛО заявява, че с отличните специалисти, които е заварила тук ще се справят да въведат точно тази така необходима в онкологията мултидисциплинарност. „За съжаление, практика на много места у нас е, че туморите за рак на гърдата не се маркират. Не се провежда нито предоперативна, нито сентинелна биопсия. Ако някъде това се прави, то е от единични колеги, а е нещо, което трябва да се извършва навсякъде. Това са неща, които се надявам, че ще успеем да въведем с колегите", казва още специалистът.

Нулев толеранс


Доц. Ася Консулова не крие огорчението си, че проблемите, които срещат онкологично болните у нас са свързани с лечението „на парче". Наблюденията й показват, че обикновено пациентът отива при конкретен лекар, който извършва дейност, отнасяща се само до неговата част. „Необходимо е обаче той да бъде поет и от повече специалисти от други области, а това може да стане само в сертифицирани центрове по международни стандарти, каквито у нас се броят на пръсти", казва доц. Ася Консулова. Към момента такива центрове и то със сертификати от преди десет години има общо три – два в София и един в Пловдив. „Мнозина смятат, че в онкологията само се наливат едни пари. Това не е така, тя се развива с невероятно бързи темпове – нова апаратура, нови медикаменти, а всичко това е скъпо, изисква финансиране", посочва тя. Недоумява, как така на много места, въпреки стандарта за добра медицинска практика се оперират пациентки без да им е направена биопсия. „Нещо повече, това вече се е превърнало в рутинна практика, не крие огорчението си новият началник на Клиниката по медицинска онкология. Гърда се оперира на много места, в която и да е болница, от който и да е екип. за това се изисква добър опит, за да има и по-добра успеваемост на лечение", е другия проблем, който я тревожи в практиката у нас.Тя е категорично, че онкологичната хирургия трябва да бъде фокусирана в онкологични центрове, а не да се извършва във всяка една болница в България.

Планината, като дефект в пейзажа

Като „морски" човек, както се определя сама, доц. Консулова безбрежността на водната шир й липсва. „Винаги съм живяла до нея. Усещането ми за близост с морето е неповторимо, то не може да се опише. затова и като дойдох в София, гледам през прозореца си Витоша и не мога да я възприема. Изглежда ми като дефект в пейзажа, макар и хората да й се радват, да ходят на туризъм, да се впечатляват", разказва със смях тя. И допълва, че вероятно ще оцени планината, щом се качи на нея – ако не първият, то вторият или третият път. Макар, че се е доказала в професията, на първо място определя себе си като семейна жена със съпруг и деца, за които трябва да се грижи. „Щастливка съм, че имам здраво семейство, а когато имаш такъв гръб и подкрепа, можеш да постигнеш всичко в живота", казва тя без нито нотка кокетство. Тъжно й е, че съпругът й – организатор на събития, и децата й – на 5 и 13 години, са далече от нея, във Варна. Не крие, че той много й помага в домакинството. Освен това, имат и изключително отзивчива баба в дома, която поема част от грижите по дома в нейно отсъствие. Старае се, колкото е възможно по-често да пътува във Варна, за да е при своите. Признава, че откакто е започнала работа в София няма много време да се събира с приятели, голяма част от които също са лекари. „Ако в компанията има един лекар, медицинската тема присъства. Двама ли са, тя става основна", шегува се д-р Консулова.

Хоби ли е да нямаш хоби

На пръв поглед изглежда, че това се отнася в пълна степен за новият началник на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО. Оказва се обаче, че тя все пак има своето хоби. Колкото и необичайно да звучи за хората, които в детството са свирели на някакъв инструмент, тя е от тези, които с годините не е изоставила пианото. То е, което сега й липсва тук, в София. Не крие, че обича Шостакович и Чайковски. В дома на доц. Ася Консулова всички свирят на някакъв инструмент. Съпругът й отморява с китара, пак с китарата е и любимец на сбирките със семейни приятели. Децата също свирят. И макар по отношение на инструменталната музика вкусовете на семейството да са различно, то имат една обща страст – увлечението по Формула 1. „Където и да сме, пред телевизора сме, когато я излъчват", казва д-р Консулова. Не крие, че медицинската онкология е тежка специалност, но по думите й е изключително благодарна. „Тя е истинско предизвикателство, но и изисква много време", убедена е тя. категорична е обаче, че трябва ли да избира сега специалност, пак би избрала нея. „Младите колеги трябва да знаят, че тя е като магия – поглъща те, омайва те, изисква да живееш с нея, да й се отдадеш напълно, но ти се облагодарява с всеки изекуван пациент", казва тя вместо послание на младите лекари, които тепърва им предстои да изберат какво ще специализират.


Няма коментари: