събота, 14 февруари 2009 г.

Владици със стратегия за мир в църквата ни

Хората на Инокентий искат преговори с премиера
Чакат 14 дни за отговор, после пишат в Страсбург

Духовниците от синода на дядо Инокентий искат да преговарят с представители на изпълнителната власт за отнетите им имоти и дори са склонни повече те да им бъдат върнати, отколкото да получат обезщетение от 1 млрд. евро, какъвто иск заведоха те в Страсбург.
Вече съставихме контактна група за преговорите. Уведомили сме с писма министър- председателя Сергей Станишев, главния прокурор Борис Велчев и министъра на вътрешните работи Михаил Миков за нашата готовност, съобщи за "Монитор" главният секретар на алтернативния синод епископ Гервасий. Дали сме 14-дневен срок, ако в рамките на тези две седмици не ни бъде отговорено и не се стигне до преговори, ще напишем и изпратим становището си до Страсбург, категоричен бе той.
Епископ Гервасий разясни, че хората от синода на дядо Инокентий са уведомили съда за правата на човека за сформираната контактна група от тяхна страна и готовността им за решаване на проблема, без да бъдат ощетени държавата и данъкоплатците с обезщетения за близо 1 млрд. евро. По думите му засега те не предвиждат да се срещат по този въпрос със синода на патриарх Максим.
Бихме преговаряли с тях за едно обединение, но не от позицията да ни извиват ръцете - ние да сме на улицата, а те в храмовете, когато държавата ни възстанови статута от 21 юли 2004 година, каза още епископ Гервасий и подчерта, че с изгонването от имотите синодът на дядо Инокентий е загубил 107 храма с прилежащите към тях земи и сградна собственост, три митрополии - Плевенска, Неврокопска и Пловдивска, два манастира - Роженския и люлинския "Св. св. Кирил и Методий" и свещоливницата в Илиянци.
По оценка на независими експерти те са оценени на 672 млн. евро. За тях всъщност духовниците съдят държавата ни в Страсбург.
Други 147 граждански дела са заведени срещу българската страна. От тях 87 са от свещеници, а 60 - от служители. Адвокатите на ищците пледират за обезщетения за пропуснати заплати, здравни и социални осигуровки за период от четири години.
Когато ни върнат храмовете, ще се срещнем и с хората на Максим. Ако сега някой от нашите архиереи и духовници се среща с някои от тях и изразява позиция, тя не е позицията на нашия синод, а негово лично мнение, каза главният секретар Гервасий. По думите му за върналите се техни свещеници към синода на дядо Максим след 21 юли 2005 г. не се предвижда отново да бъдат приети при Инокентий.

Те са направили вече своя избор. Всеки обича предателството, но предателите - никой, категоричен бе той.


Патриарх Максим свиква синода спешно

Патриарх Максим свиква по спешност архиереите от Светия синод на извънредно заседание във вторник, съобщиха администратори от Синодалната палата вчера. Светейшият иска да се увери какви са настроенията сред епископите, тъй като до него е достигнала информация, че някои вече се срещат със събратята си от алтернативния синод.
Не ми е известно да има сформирана контактна група за преговори при нас. Това заяви за "Монитор" главният секретар на синода на дядо Максим епископ Наум. Не сме получавали и писма от хората на Инокентий, поне в канцеларията няма нищо, заведено с входящ номер, от тях, увери той.

Няма коментари: