вторник, 10 март 2009 г.

Владиците със стратегия за помирение в църквата

Синодът на Инокентий започна преговори с държавата

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 10 март 2009 г.

Синодът на дядо Инокентий е започнал преговори с представители на държавата, както изискваше междинното решение на Съдът по правата на човека в Страсбург, стана ясно вчера. Крайният срок за тях, поставен от евромагистратите, е 20 април.
Министър-председателят Сергей Станишев уведоми с писмо нашия синод, че е съставена контактна група от страна на държавата, оглавена от министъра на правосъдието Меглена Тачева, а нейни членове са експерти. Това съобщи за "Монитор" Браницкият епископ Гервасий - главен секретар на Светия синод на БПЦ с наместник-председател Софийския митрополит Инокентий.
По думите му вече е проведена една среща, втората предстои да се осъществи днес. Синодът също е съставил своя комисия не само от владици и свещеници, но и от юристи.
Още не сме се споразумели, преговорите са в начална фаза, каза епископ Гервасий. Настояваме за възстановяване на статуквото, пълно обезщетение за заплати и осигуровки. Едва когато получим тези неща, ще преговаряме с дядо Максим, защото той и синодът му не са страна в спора, заяви той.
Жалбата им, на която Съдът по правата на човека даде ход, е за възстановяване на владенията им до 20 юли 2004 г. В противен случай хората на дядо Инокентий предявяват иск към държавата за обезщетение за близо 1 млрд. евро. Сумата представлява стойността на отнетите имоти, заплати и обезщетения.



Няма коментари: