сряда, 30 септември 2009 г.

Облъчват ни с опасни рентгенови апарати

Силвия Николова, В-к "МОНИТОР", 1 октомври 2009 г.

Над половината от рентгеновите апарати в България са твърде стари, средната им възраст е 30 години. Тези от тях за изследване на гръдния кош облъчват малко над европейските норми за допустимо лечение на апаратите за образна диагностика. Това съобщи председателят на Българската асоциация по радиология доц. Васил Хаджидеков вчера, ден преди започващия 13-и конгрес на асоциацията. У нас няма норма за допустим брой и дози облъчвания на пациент годишно, има само за медицинския персонал, подчерта той.
От 2010 г. всеки рентгенов апарат ще бъде снабден с брояч за отчитане на дозата лъчение. След прегледа пък пациентът ще получава фиш с данни за интензивността на лъчението, на което е бил подложен, както и датата и органа, който е изследван.
За разлика от повечето европейски страни, където всекидневно се проверява дали рентгенът работи качествено и дали не излъчва по-високи дози от допустимото, у нас това не се прави с месеци, отчете ст.н.с. І степен Красимир Катерински. В началото на 90-те години частните медицински центрове внесоха изхвърлени мамографски апарати от Европа, които понякога дават отклонения, изтъкна той.

Няма коментари: