сряда, 2 май 2012 г.

ПРИСТИГНА НА ПЪРВАТА СИ ОФИЦИАЛНА ВИЗИТА У НАС

Руският патриарх благослови България

98-годишният Максим го следва неотлъчно три дни

Силвия Николова,
в. "МОНИТОР", 28 април 2012 г.


Сърцето ми винаги е отворено за вярващите православни българи, за българския народ и вашата страна. Това заяви руският патриарх Кирил вчера веднага щом стъпи на наша земя и подчерта, че с радост идва в братска България. Това е първото му посещение у нас, след като бе избран за предстоятел на Руската православна църква през януари 2009 г., но е идвал няколко пъти преди това като шеф на отдела на международните връзки на Руската патриаршия. Той обясни, че на срещите ще бъдат обсъдени въпросите за сегашното състояние на двустранните отношения и за духовните връзки между двете църкви. „Пожелавам мир и просперитет на България, нарастване и укрепване на Българската православна църква. Нека мирът и благополучието да са над тази забележителна земя и над българския народ“, благослови посрещачите руският архиерей. Той бе посрещнат от Видинския митрополит Дометиан, Старозагорския Галактион и Варненския Кирил. Пръв на правителствения ВИП ръка му целуна шефът на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет Емил Велинов. Със себе си Кирил доведе 45-членна делегация, половината в нея са бизнесмени. Независимо че Правителствена болница изпраща линейка с лекари, която е в кортежа на високия гост, той е довел и своя личен лекар. За първото си посещение зад граница той избра нашата страна, тъй като се

познава с патриарх Максим отпреди 30 г.,

когато нашият архиерей е посещавал тогавашния Ленинград (сега Петербург), а Кирил, тогава все още Владимир Михайлович Гурняев, е бил 8-годишно дете. Дядо Дометиан е единственият от владиците ни, които ще го придружават навсякъде освен на закуската на Кирил с посланика на Русия у нас Юрий Исаков в събота. Дометиан дори ще пътува до него в автомобила на Националната служба за сигурност. Патриарх Максим обаче не посрещна високия гост на аерогарата. Той го чакаше в параклиса „Св. цар Борис” в Синодалната палата. Пред сградата патриарх Кирил бе посрещнат с хляб, сол и мед, поднесени му от гимназистки в народни носии. До параклиса той и свитата му минаха по застланите за случая

червени пухкави пътеки с дебелина 4 см

Дядо Максим посрещна високия гост, седнал на специален трон. И двамата бяха облечени в червени одежди със златни бродерии. „Така пременени, те ще служат и в неделя, тъй като пурпурът е цветът на Христовото Възкресение”, разясниха богослови. След краткия молебен, по време на който хорът „Св. Роман Сладкопевец” изпълняваше църковни песнопения само в български стил, той бе отличен с ордена „Цар Борис” - първа степен – най-високото отличие на БПЦ. Почерпката за случая бе троянска сливова, минерална вода и ръчно приготвени белгийски шоколадови бонбони.


Тръгва си с орден и доктор хонорис кауза

Освен ордена „Св. Цар Борис” - първа степен на Българската православна църква руският патриарх Кирил ще си тръгне и с доктор хонорис кауза. Отличието ще му бъде присъдено от Университета по библиотекознание и информационни технологии. Това ще стане на специална церемония в неделя, на път за аерогарата. Той ще положи цветя пред единствения в страната Паметник на книгата.„Присъждаме високото отличие на патриарх Кирил, тъй като той подкрепи преди десетилетия акад. Дмитрий Лихачов, който пръв заяви, че България е огнище на духовността”, разясни мотивите ректорът на университета проф. Стоян Денчев.

Правописна грешка в плаката за посрещането


Под пълна пара цяла седмица бе и подготовката в Пловдив за патриарх Кирил, който ще е там за няколко часа днес.По улиците на града са монтирани билбордове с надпис: "Добре дошли, светии патриарси!" Едва вчера обаче минувачи забелязаха, че приветствието е с правописна грешка. Думата „светии”, се изписва с две „и” за светци, а за хора със сан - с едно „и”.По-късно обаче сгрешените плакати бяха сменени с нови, в които грешката беше отстранена.Самата сграда, както и катедралният храм „Света Марина” там са почистени основно, мраморният под отразява като огледало. Градината наоколо е засадена с цветя. Улиците на града и местата, по които ще мине и посети патриарх Кирил, се метат и мият всеки ден, почистени са уличните стълбове, подменени са и осветителните тела, които са били спукани или счупени.
Маратон при президента, премиера и в парламента
Програмата Руският патриарх Кирил ще направи днес поредица от срещи с българските управници. В 11,40 ч. той ще се срещне с Росен Плевнелиев в президентството, а в 12,25 ч. ще бъде в Народното събрание при неговия председател Цецка Цачева. В 13,10 ч. той ще отиде при премиера Бойко Борисов, а след това веднага ще отпътува на няколкочасово посещение в Пловдив. В 17 ч. руският патриарх ще положи венец пред паметника на руските войници, паднали в битката при Филипопол (Пловдив - б.а. ), а веднага след това ще положи венец и на паметника „Альоша”. За 18 ч. е предвиден молебенът, който ще отслужи в митрополитския храм „Св. Марина”. Литургията в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски” утре от 9 часа и молебена в храма „Св. Марина” в Пловдив днес от 18 ч., които ще отслужи руският патриарх Кирил, ще бъдат напълно достъпни за хората. За тях няма да са необходими пропуски. Покани няма да има и за срещата му с руската общност в храма подворие в София в 12,30 ч. утре.

Подготовка

Площадът „Свети Александър Невски” и паветата пред Синодалната палата бяха измити два пъти вчера с вода и шампоан за посрещането на руския патриарх Кирил и придружаващата го делегация. „Такова лъскане и чистене на Синодалната палата не е имало от идването на папа Йоан-Павел Втори през 2001 година. Добре че от време на време идват важни гости, та чистачките да измият прозорците”, коментираха преминаващи граждани. В храма подворие, както и в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” приключи голямото чистене. Лъснат до блясък бе и Домът на Москва в София. Работниците от озеленяването пък засадиха още в сряда цъфнали растения и застлаха градинката между руския храм подворие и Дома на Москва в София със слоеве почва с израснала тучна трева върху нея. Дежурни от дома непрекъснато следяха някой да не хвърля фасове и боклуци в градинката. Часове преди пристигането на патриарха вчера обаче спукана тръба на стар водопровод едва не наводни насажденията. Благодарение на личното разпореждане на кмета Йорданка Фандъкова аварията бе отстранена за изключително кратко време.


Няма коментари: