понеделник, 3 декември 2012 г.

Завеждат първото дело за отрязани тестиси

Мъж стана жена след гаф на хирурзи
 Транссексуални искат смяна на пола по съкратена процедура
 
Силвия Николова, в. "МОНИТОР"
25 ноември 2012 г.
 
 
Искат държавата да им плаща психолози
Министерството на здравеопазването да създаде консултативни центрове, в които хората, желаещи да променят пола си, да бъдат подкрепени от психолози и да им бъдат разяснявани медицинските процедури и евентуалните рискове, които те биха могли да крият. За това ще настояват пред здравното ведомство от неправителствената организация. Оттам искат тези, които са променили пола си от мъжки на женски, да имат право на профилактични прегледи за рак на гърдата, тъй като те също могат да развият това заболяване.От Министерството на здравеопазването обаче не се наеха да коментират дали ще бъдат създадени такива центрове.„Все още няма постъпило подобно предложение в здравната комисия на парламента. Ако обаче дойдат конкретни искания, ще ги разгледаме”, коментира нейната председателка д-р Даниела Дариткова.
 
 
Д-р Ангел Енчев, пластичен хирург: Новите дами са по-слабо задоволени



 
В може би единственото публикувано проучване за сексуално задоволяване на оперираните мъже и жени се стига до извод, че голям процент от мъжете, които са станали жени, споменават чувство на оргазъм, обаче при жените, променили пола си, процентът на задоволяване е много малък.При мъже, които са станали жени, в един значителен процент се е споменало наличието на разводнена течност във фазата им на оргазъм. Дълбочината на новата вагина изглежда, че значително влияе върху психиката на оперираните. При дължината на вагината 14 см повечето са доволни, докато при по-малка, каквато е 4 см например, не са останали удовлетворени. Публикуването на информация за женския оргазъм при тези мъже, които не са се родили жени и не са имали опита на вагиналния оргазъм, е непревземаема крепост, тъй като сравняваме различни ситуации. Тъй като искаме информация, която основно имаме само от жените. Също така трябва да знаем, че при днешните хирургични техники запазването на пещеристите нерви и на част от ерекционната тъкан да създава клиторния оргазъм е по-лесно, тъй като в миналото с по-примитивните техники тези подробности не са имали значение само за създаването на нова вагина. Сигурни отговори за задоволяването от новия им еротичен вид не съществуват. 
  
 
Кризата удари процедурите в Пазарджик
 
Кризата и скъпо струващите хирургични операции са причина да намалеят интервенциите за промяна на пола в МБАЛ „Хигия“-Пазарджик, коментира директорът на болницата д-р Стайко Спиридонов, който бе един от пионерите в зората на демокрацията при извършването на такива операции. През последните 4-5 години тук не е направена нито една, допълни хирургът. Кандидатките, които искат да преминат в лагера на силния пол, трябва да се бръкнат с близо 8000 евро, от които само 5000 евро струват имплантите, а останалата сума отива за самата хирургична интервенция. За мераклиите пък, които са решили да станат дами, цената за трансформацията възлиза на 5000 евро. Тези високи цени са отказали желаещите да се подложат на подобни операции, за да сменят пола си, твърди д-р Спиридонов. В последните години според негови наблюдения повече се набляга на естетичните операции при жените, които държат да бъдат красиви и в крак с модата. Някои идвали за корекции на бюста, други ­ за моделиране на ново носле или устни. 
 
 
Бебе хермафродит в Русе вече е момиче
 
 Русенският районен съд смени пола на 8-месечно бебе с аномалия, наречена псевдохермафродитизъм, съобщиха от Съдебната палата. Това се е наложило, тъй като бебето било с неопределен пол ­ генетично било момиченце, но по външни полови признаци приличало на момченце. Затова и в акта за раждане първоначално то било записано с мъжко име.По препоръка на лекари родителите му направили специално генетично изследване в София, резултатите от което показали, че хромозомите на детенцето са женски. Това именно наложило близките да се обърнат с молба към съда за промяна на пола и името, което да бъде отразено и в акта за раждане.По думите на магистратите това е първият подобен случай не само в крайдунавския град, но и в страната. Според издадения акт за раждане №0270/24.02.2012 бебенцето с инициали Д.Н.О. е било момченце, а сега е момиченце.Псевдохермафродитизмът е вродена аномалия в диференцирането на пола. Лечението включва както медикаментозна терапия, така и оперативни корекции, разясниха лекари.Дали детето ще бъде оперирано, или ще премине само хормонотерапия и в коя точно клиника в страната, родителите ще решават впоследствие. 
 
 
Най-много интервенции в Тайланд и Иран
 

Операции за смяна на пола се правят по света от 1960 година. Най-голям брой са отбелязани в Тайланд и Иран. В Тайланд това се дължи на наличието на определена класа проститутки, които са транссексуални и са едни от най-скъпо платените и търсени не толкова от местните, колкото от богати чужденци.В Иран операции за смяна на пола си правят предимно гейове, тъй като хомосексуалните връзки според тамошното законодателство се наказват със смърт.По данни на Световната здравна организация броят на жените транссексуалки е по-малък от тези на мъжете с около два пъти. Често мъжете вземат решение да променят биологичния си пол след 30-годишна възраст, а биологичните жени на възраст от 20 до 25 години. Желаещите да променят пола си всяка година стават все повече и повече.
 
От пенис създават влагалище за 13 часа
 
Превръщането на мъж в жена по хирургичен път е много по-лесно, отколкото на жена в мъж, разказа националният консултант по пластична хирургия проф. Димитър Евстатиев.Самата операция протича на два етапа. Първият представлява отстраняване на тестисите, както и на част от пениса. Пикочният канал се обособява и скъсява, а от нервните окончания и тъканта по главичката на пениса се оформя клитор. Кожата на пениса се обръща навътре по специален начин, който позволява конструирането на влагалище. Впоследствие,се прави шев и се поставя катетър. С това завършва първата част от операцията, която трае приблизително 10 часа. Има и други технологии, но тази се е доказала във времето като най-ефективна. Вторият етап е изграждане на лабия от тъканта на тестисите и пениса, отстранена при първия етап. Тази част е сравнително кратка ­ около 3 часа. Превръщането на жена в мъж обаче е не само по-сложно, но и крие рискове и усложнения, предупреди проф. Евстатиев. 
 
Каре доктори разрешават операцията

 
на снимка: Проф. Димитър Евстатиев 
 
Някои си правят половин промяна заради безпаричие
 
Четирима лекари от различни специалности трябва да кажат дали операцията за смяна на пола е възможна, преди да се пристъпи към нея. Това съобщи националният консултант по естетична и пластична хирургия проф. Димитър Евстатиев и уточни, че мнението си трябва да дадат сексолог, генетик, уролог и гинеколог. Медиците издават становища, въз основа на които съдът решава дали молбата на ищеца за промяна на пола е основателна или не, обясни той. Националният консултант бе категоричен, че такава операция не се допуска прихомосексуални и бисексуални От нея могат да се възползват само транссексуалните, при които хормоналният статус е променен. Това означава, че човек може да се е родил момче, но в пубертета и дори по-късно да се осъзнава като дама. Тези хора са все едно мъж, роден в женско тяло и обратното, обясни проф. Димитър Евстатиев. Ако обаче един човек е имал дете и иска да смени пола си, това е крайно недопустимо, в повечето цивилизовани страни това не се разрешава, подчерта той и обясни, че хомосексуалните имат привличане към същия пол, докато бисексуалните могат да имат полови сношения с представители и на двата пола. Лекарят мотивира забраната с евентуални 
 
ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ДЕТЕТО 
 
Като пример, нарушаващ този принцип в медицината, проф. Димитър Евстатиев посочи Андрей Миронов, който преди точно двадесет години (на 18 май 1992 г.) бе превърнат от д-р Димитър Персенски в Андриана. Операцията беше направена, без съдът да е издал решение за това, каза още проф. Евстатиев.Към момента има само 11 съдебни решения за смяна на пола, но на практика не е ясно колко точно са си го сменили действително, макар и без този документ, твърдят пластични хирурзи.По думите на проф. Димитър Евстатиев допреди 10-15 години жените, които са искали да станат мъже, са били повече.Заради липсата на пари обаче много от тях правеха операцията наполовина, като се задоволяваха само с премахване на гърдите, тъй като изграждането на пенис и уретър е и скъпа, и сложна процедура, разказа наблюденията си националният консултант. Сега обаче по-често мъже лягат на операционната маса, за да станат жени, тъй като самата операция е по-лесна, отколкото обратното, обясни той.

Няма коментари: