петък, 15 юни 2012 г.

БПЦ ВЕЧЕ ДАВА БЛАГОРОДНИЧЕСКИ ЗВАНИЯ

Синодът призна титлата „архонт”

СИЛВИЯ НИКОЛОВА, В-к "МОНИТОР"
15.06.2012

Светият синод призна титлата „архонт” на заседанието си вчера. Това означава, че Българската православна църква вече ще дава благородническо звание, каквото всъщност представлява въпросната титла, съобщиха от Синодалната палата.
Архиереите отмениха решението си от 24 януари 2007 г., според което архонтството не присъства като традиция в БПЦ. Отмяната се прави, „за да не се създава съблазън и смущение в обществото...”, мотивират се архиереите. На следващо заседание на синода те ще напишат и приемат строг регламент и правилник за даване в бъдеще на отличието „архонт”.
Дотогава никой митрополит да не си позволява да отличава никого с това звание, категорични са в решението си синодалните ни старци. Светият синод скочи срещу организирането на гей парада в София на 30 юни. „Категорично се противопоставяме на провеждането на такава безнравствена проява. Защото изповядваме изконното и неотменимо убеждение на Православната църква, което счита хомосексуализма за противоестествена страст, която безусловно вреди на личността, семейството и обществото”, се казва в становището. По-нататък архиереите ни се обръщат към родителите и учителите, като ги призовават да държат по-далече чедата си от парада на 30 юни, тъй като „създава условия за възникване на съблазън, напрежение и конфликти”, се обяснява в изявлението.

Няма коментари: