сряда, 1 юли 2009 г.

Монах вдовец става ректор на Софийската семинария


Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 2 юли 2009 г.


На снимка: Архимандрит Сергий Шапков

Монах вдовец е назначен за ректор на Софийската духовна семинария, след като Светият синод прие оставката на досегашния й ректор Велешки епископ Сионий, съобщиха от Синодалната палата вчера. Школото ще бъде оглавено от архимандрит Сергий Шапков, досегашен ректор на семинарията в Пловдив.
До 2005 г. той е бил игумен на Шипченския манастир, където се е замонашил няколко години след като е овдовял.
Константийският епископ Антоний, който от година е назначен в Смолян със задачата да се грижи за християните в Родопите, изпрати вчера писмо до патриарх Максим и синодалните старци, в което мотивира отказа си да оглави Пловдивската семинария на мястото на архимандрит Сергий Шапков, каквото бе първоначалното решение на синода. В него Антоний обяснява, че разкъсването между задълженията му към църквата в Родопите и новия пост ще попречи да изпълнява пълноценно и двете функции.
Сега Родопите имат повече от всякога въпиюща нужда от грижа да се съхрани и утвърди православието, не бива да допускаме да губим и една човешка душа, посочва епископ Антоний в писмото си до дядо Максим. Междувременно БЧК започна подписка за оставането на епископ Антоний в Родопите.
Велешкият епископ Сионий пък, срещу когото родители на семинарист попадоха жалба в синода, че е посегнал със сексуални намерения на сина им, ще бъде въдворен във Видинска епархия. Все още не е решено каква дръжност ще му бъде дадена. Светият синод избира между възможностите да го назначи като викариен епископ на Видинския митрополит Дометиан, който е негов духовен старец или да му намери някаква друга работа в епархията.

Няма коментари: