петък, 10 юли 2009 г.

По предложение на Стефан Михайлов от Вашингтон

Гонят свещениците хомосексуалисти от храма

Силвия Николова

В-к "МОНИТОР", 10 юли 2009 г.

Български духовник е поискал свещенослужителите и калугерите хомосексуалисти в Българската православна църква да бъдат анатемосани, стана ясно вчера. С писмо до патриарх Максим свещеник Стефан Михайлов от Вашингтон настоява Светейшият да изчисти институцията от хора с нетрадиционна сексуална ориентация.

На снимка: Главният секретар на синода епископ Наум (вдясно) твърди, че Стефан Михайлов няма право да е свещеник, защото има втори брак. Снимка: Румен Добрев

"Светият синод трябва да направи проучване сред всички монаси в България и тези, за които се установи, че са хомосексуалисти, да бъдат отстранени от Светата ни църква, защото петнят нейното име - призовава сънародникът ни в писмото си. - Никога в своето историческо минало БПЦ не е имала такова покварено висше духовенство, както днес", заявява той.
Михайлов привежда за пример неотдавнашния скандал с ректора на Софийската семинария епископ Сионий, срещу когото родители на ученик подадоха жалба, обвинявайки го в педофилски намерения. Той назовава и епископ от Синодалната палата, който живеел с приятеля си в сградата.
"Не познавам Михайлов. Служил е в Доростоло-Червенска епархия, но е разпопен през 1982 г., защото има втори брак. Искаше възстановяване, но синодът сякаш не го възстанови", обясни епископ Наум" - главен секретар на синода.

Няма коментари: