неделя, 5 юли 2009 г.

Няма желаещи за свещеници заради педофилския скандал

Силвия Николова
В-к "МОНИТОР", 6 юли 2009 г.


Софийската духовна семинария не може да събере ученици за първи курс за учебната 2009-2010 година, съобщиха от нейната канцелария вчера.
На приемни изпити в събота са се явили едва 9 момчета на по 14 години за редовния курс на обучение, който е пет години, и още толкова за паралелния, в който приемат млади мъже със завършено вече средно образование и в който се изучават само специалните предмети. Заради слабия интерес към духовното школо новият ректор -архимандрит Сергий Шапков, е обявил втора дата за прием на 5 септември.
Като причина за ниския интерес към семинарията, администраторите изтъкнаха скандала с бившия ректор епископ Сионий.
В средата на месец май родители на 17-годишен семинарист подадоха жалба срещу него с обвинението, че е посегнал сексуално на техния син. След вътрешно синодално разследване на случая той бе преместен за викариен епископ на Видинския митрополит Дометиан, като освобождаването му от работа стана след подадена лично от него оставка.
Междувременно новият ректор архимандрит Сергий Шапков уволни досегашния зам.-ректор Рангел Рангелов. Започнала е чистка и сред преподавателите, близки до дядо Сионий.

Няма коментари: