понеделник, 13 юли 2009 г.

Хората на Инокентий подмамват свещеници с повече пари

Силвия Николова,
В-к "МОНИТОР", 13 ЮЛИ 2009 г.


Хора на Инокентий подмамват свещеници от каноничната Българска православна църква да преминат на тяхна страна с обещанието за по-големи заплати, съобщиха от Синодалната палата вчера. Негови сподвижници обикаляли Неврокопската епархия и обещавали на поповете заплати от 500 лв. нагоре, ако напуснат синода, оглавяван от патриарх Максим, и отидат в техния.
Сега висшистите от тях получават 260, а среднистите 240 лв. месечно възнаграждение. В повечето епархии обаче заплатите им се броят, след като продадат определено количество свещи.
Свещениците да не се поддават на разколниците въпреки материалните облаги, с които разколниците ги съблазняват, призова Светият синод в специално обръщение до своите служители.
Обръщението е прието, след като Неврокопският митрополит Натанаил e сигнализирал, че "заинтересовани лица се опитват да всяват отново смут в душите на клирици и православни християни за възкресяване на разкола в БПЦ".
Православните свещенослужители и християни да не се поддават на лъжливи обещания. Призоваваме ги да не вземат участие в техните противоканонични и противозаконни деяния, се казва в обръщението, което вчера бе прочетено в храмовете в Неврокопската епархия.
До момента нито един от нашите свещеници не е подал заявление за напускане и преминаване към разколниците. Всеки е дарен от Бога със свободна воля, няма да задържа никого, но да мислят къде отиват и дали е възможно после да се завърнат, коментира Неврокопският митрополит Натанаил.
10 попове служат в неговата епархия, която я прави първа по брой на духовници в страната.

Няма коментари: