сряда, 7 декември 2011 г.

Варненският владика се сдоби с бутиков линкълн

Силвия Николова, В. "МОНИТОР",

7 декември 2011 г.



Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се сдоби с последен модел „Линкълн MKZ Хибрид”. Вчера, на Никулден, Негово високопреосвещенство за първи път показа бутиковото си возило пред храма „Свети Николай Мирликийски – Чудотворец”, където отиде с него, а след това отслужи празничната света литургия.
Шикозната лимузина е на световния пазар от два месеца, тя дори още не е представена, тъй като е обявена за модел на 2012 година. Затова световната й премиера се очаква да бъде през януари догодина.



Доколкото ми е известно, този линкълн е единственият засега в България не скри пред „Монитор” Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Купиха я от САЩ едни приятели, много настояха аз да я карам. Първоначално не приех, все пак, такова скъпо нещо. Те обаче успяха да ме убедят и ме изкараха от старата тойота, разказа владиката, като не пропусна да добави, че с такава лимузина се вози и американският президент.
Линкълнът е първият хибриден модел, който включва седем технологии за безопасност. В интериора са вградени елементи от истинско дърво.
Колата се смята за най-екологичния луксозен автомобил в САЩ и е основен коз на марката в битката й с основният конкурент Лексус.
В понеделник за заседанието на Светия синод той ще пътува от Варна до София с новия линкълн вместо със самолет, както практикуваше напоследък.
Идвам в Синодалната палата обаче с оставка в джоба. Предупредих още на последното заседание, че ще я подам и ще изляза от състава на Светия синод, ако архиереите продължават да се занимават със себе си, със собствените си интереси и настроения, водят непостоянна политика, а отлагат парливи и належащи за Българската православна църква проблеми, съобщи за „Монитор” митрополит Кирил. Като един от основните въпроси, отлагани от клира ни, той изтъкна липсата на социална и катехизаторска програма на БПЦ, а като дребнотемие и непостоянство посочи смяната на ректора на семинарията, трети поред за няма и четири години, и недостойното поведение и отношение към Европейския митрополит Симеон.

Няма коментари: