четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Здравната каса отказва договори с нови клиники

Задава се криза за легла в болниците

Ще чакаме с месеци за операции, ако не си платим на ръка
Силвия Николова,
в-к "Монитор", 7 ноември 2008 г.

Задава се криза за легла в болниците. Не е изключено да се стигне до отлагане на операции, както беше по време на Виденовата зима, предупредиха лекари вчера.
Държавните и общинските лечебни заведения ще запазват леглата формално, но на практика ще приемат по-малко болни заради оскъдното финансиране по линия на Националната здравноосигурителна каса, заяви за "Монитор" депутатът от СДС и член на здравната комисия д-р Ваньо Шарков.
Най-доброто в момента е, че въпреки недофинансирането в българските лечебни заведения няма листа на чакащите, както е в повечето европейски страни. Пациентите ще бъдат лекувани едва когато има клинична пътека и средства по нея от Националната здравноосигурителна каса, коментира народният представител.
В Швеция за операция, която не е животоспасяваща, като например вадене на камъни от жлъчката, се чака по 8-10 месеца, припомниха запознати.
Кризата за легла се очертава и заради отказа на НЗОК да сключва договори с новите частни болници за лечението на здравноосигурените граждани. С наредбата за акредитация на лечебните заведения от септември се забранява на новооткритите клиники да работят с касата и да получават от нея пари по клинични пътеки, преди да са навъртели поне една година дейност.
Ограничението се отнася не само за лечебните заведения за болнична помощ, но и за диспансерите, хемодиализните центрове и домовете за медико-социални грижи. Болните ще могат да се лекуват в тях само ако си платат по общия ред на частно и по цени, определени от самите лечебни заведения.
Държавата отнема правото на хората да избират при кого да се лекуват, българското здравеопазване се връща към пълен монопол, вместо да се върви към либерализация и демонополизация на системата, заявиха от Асоциацията на частните болници.
До дни ще искаме среща с ръководството на НЗОК, ще му връчим протестно писмо, както и на здравния министър Евгений Желев, срещу ограничението. Ако исканията ни за отмяна на изискването не бъдат взети под внимание, не е изключено да съдим здравната каса. Всяка нова болница може да подаде съдебен иск, тъй като отказът да бъдат сключвани договори няма юридическо основание, каза председателят на асоциацията д-р Стойко Спиридонов.
Близо 40 новопостроени лечебни заведения с медицинска апаратура по последна дума на техниката чакат договори с касата.
Не е логично да се лишава една нова болница от договор, но не е логично, когато има договор, да няма акредитация, заяви още д-р Спиридонов. По думите му нормално е още при издаването на лиценз на ново лечебно заведение от МЗ да му бъде издаван и сертификат. Документът трябва да удостоверява, че клиниката отговаря на изискванията за качество на медицинските услуги и може да сключва договор с НЗОК за лечение на здравноосигурени граждани.
Частните болници разполагат с медапаратура последна дума на техниката

Продажбата е блокирана до 2010 година

Приватизацията на общински и държавни болници ще бъде блокирана от световната криза, тя може да се осъществи не по-рано от края на 2009 - 2010 г., когато кризата отшуми, прогнозира старшият икономист от институт " Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му в този сектор има отлични възможности за добър бизнес, но кметовете по места все още били нерешителни да се разделят с лечебните заведения, независимо че нямат възможност да ги издържат. Според Ангелов приватизацията им няма да започне до изборите, тъй като здравеопазването е добра предизборна карта за всеки политик.
Лечебните заведения трябва да се отдават на частни партньори от реалния бизнес, но в никакъв случай да не се правят нови РМД-та с участие на лекари в тях. Медиците за разлика от бизнесмените нямат пари и не биха могли да инвестират в тях, това ще доведе до фалит самите болници, прогнозира още икономистът.
292 са болниците в България с общо 44 650 легла към 2007 г. От тях 18% са частни, като 5 на сто от болничните легла се намират в тях.

Европа приватизира лечебните заведения

Масово раздържавяване на болници върви в страните от Европейския съюз. Практиката показва, че когато са в частни ръце, те работят по-ефективно, а пациентите се лекуват максимално добре. За да бъдат спестени средства за повторното им приемане, се прилагат краткосрочните престои след операции, когато е възможно, показва проучване на Европейската асоциация на лекарите.
Само за година, откакто шведската държава продаде най-голямата си държавна болница в Стокхолм, разходите за издръжката й са паднали с 28 на сто, а ефективността от лечението на преминалите болни се е увеличила с 18 процента.
У нас приватизацията на болниците бе стопирана с промяна в Закона за лечебните заведения по време на управлението на втория кабинет "Костов".



Инфекциозна болница не е ремонтирана основно
от половин век

Няма коментари: