сряда, 27 март 2013 г.

140 души избират църковния глава на 5.5 млн. българи

Конкурентите за патриарх се цакат със слухове за подкупи
Молебен и всенощно бдение за вразумление преди вота

Силвия Николова, в. "МОНИТОР" 

24 февруари 2013 г. 




Слухове за търговията с гласове плъзнаха часове преди избора на нов български патриарх в Синодалната палата. Според църковни лица единият от кандидатите подкупвал делегати с по 20 лева, пъхнати в църковно календарче. Някои обаче твърдяха, че мизата е далеч по-голяма, като друг кандидат я вдигнал на над хилядарка и то в евро.
Пак според слуховете било възможно част от делегатите да бойкотират избора днес заради избухналия скандал с промяната в правилата, по които бяха излъчени тримата кандидати за патриарх. Както вече стана ясно, насред гласуването членовете на Светия синод смениха собствените си правила. Дядо Галактион, известен и с ДС псевдонима си агент Мишо, бе избран с 10 гласа. Ловчанският митрополит Гавриил и Русенският Неофит бяха излъчени с по 9.
140 души от всички епархии в страната, а също и от Европейската и Американската, и представители на двете семинарии, ще определят с вота си кой да е новият духовен глава на 5.5 млн. българи. Близо толкова наши сънародници се определиха като православни при последното преброяване.
Още преди обяд вчера служители от Синодалната палата започнаха да подреждат салона в централната сграда на БАН, където от 9 часа тази сутрин ще започне изборът. Те окачиха икони на Иисус Христос и Богородица, а под тях на специална маса поставиха патриаршеската корона.
В последния момент Галактион Старозагорски обяви, че въпреки болестта си ще пристигне за патриаршеския събор днес, придружаван от личния си лекар. Преди това Кирил Варненски, Калиник Врачански и Неофит Русенски лично отидоха на крака в Стара Загора, за да се уверят, че не шикалкави. Той представи болничен лист, писмо до събора и заяви, че отсъствието му не означава, че се отказва от надпреварата.
Междувременно храм-паметникът „Св. Александър Невски“, където след избора от 12,20 ч трябва да започне интронизацията на новия патриарх, беше излъскан до блясък. До вчера вечерта в централната част не пускаха богомолци, за да не нацапат. Хората можеха да запалят свещи и да се помолят само в страничните притвори, отцепени от вътрешността с червени въженца. С червен килим бе застлан за случая олтарът, а от иконостаса до главния вход опъната дебела червена персийска пътека, а украсата е от бели лилиуми.
В Храма бяха пускани богомолци едва вечерта, когато от 18 ч. бе отслужен молебен за вразумление на делегатите да изберат най-достойния от тримата кандидати, а също и всенощно бдение.
На молебена и бдението служиха всички архиереи на Българската православна църква, включително и двама от кандидатите за патриарх - Гавриил Ловчански и Неофит Русенски. На службата снощи присъстваха предимно духовници, сред които много монаси и монахини, но не повече от 30-ина човека от миряните делегати на събора. Хората бяха предпочели да разгледат нощна София, преди да дадат вота си за нов духовен глава днес.
На бдението бяха и делегациите на 14 православни църкви, които от петък вечерта започнаха да пристигат у нас за събитието.

Няма коментари: