петък, 22 февруари 2013 г.

Санкции по два закона при гласуване на 24 февруари

 Решенията на събора в неделя незаконни
Съдът може да се произнесе в деня преди изборитеСилвия Николова, 

В. "Монитор", 22  февр. 2013 г. 


Решенията на патриаршеския събор в неделя, ако той се проведе, ще бъдат недействителни и нищожни. Направеният на него избор на патриарх не може да произведе никакви правни последици. Това съобщи адвокат Климент Темчев от Пловдивската адвокатска колегия вчера по повод намерението на синода да проведе събора, независимо че граждани подадоха жалба във Върховния административен съд срещу нелегитимно излъчените трима кандидати – Галактион Старозагорски, Неофит Русенски и Гавриил Ловчански. Жалбата е заведена под №2982 от 20 февруари 2013 г. независимо от усърдните отричания на синодалните чиновници и близки до тях богослови, че такъв документ няма. В нея   вярващите сочат нелегитимният избор на Галактион с 10, а на останалите двама с по 9 гласа, което е в разрез с член 45 от Устава на БПЦ, както и с решение на самия синод от 24 януари. В документите изборът става с 2/3 от гласовете на членовете на синода, които са 14 човека. Това означава, че всеки един кандидат трябва да събере поне 10 вота.
„Патриаршески избирателен събор ще бъде проведен на 24 февруари т. г. - неделя”, побързаха да обявят от синодалната канцелария на сайта на патриаршията в сряда вечерта, след като стана ясно, че е внесена жалба.

Синодалните чиновници обаче се опитаха да заблудят делегатите на събора, като ги призоваха да дойдат в София на 23-ти. Чиновниците се опитаха да си измият ръцете с журналистите, наричайки неоспоримия факт на внесената жалба като „появилите се в медийното пространство неоснователни, некоректни и непроверени информационни известия”.
Ако патриаршеският събор в неделя бъде проведен, синодът попада под наказателните разпоредби на Административно-процесуалния кодекс, както и на Гражданско-процесуалния кодекс. Последващи действия не може да има, след като вече е подадена жалба във ВАС. До произнасянето на съда, независимо какво е то, не може нищо да се прави, обясниха юристи.
Какъвто и избор да бъде направен, той ще се счита за нищожен и от него не могат да произлизат правни последствия, след като имаме налична жалба, поясни адвокат Тeмчев. Ако обаче синодът не се съобрази с този основен принцип в Административно – процесуалния кодекс, а именно – обжалването спира изпълнението, и пристъпи към провеждане на събора, потърпевшите, които считат, че от това са им нанесени морални или материални щети
могат да претендират пред гражданския съд. Това прав
о имат както духовници, така и миряни, които могат да докажат принадлежността си към православната църква.
„Ако обаче жалбоподателите имат достатъчно доказателства, че въпреки депозираната жалба под №2982 от 20 февруари 2013 г. във ВАС, синодът се готви да проведе събора, те могат да поискат от същия съд защита и охрана на своите интереси, което означава съдът да се произнесе незабавно в рамките на същия ден. Това може да стане и в петък”, каза адвокат Климент Тeмчев.
Доказателство в случая се явява изявлението на синодалната канцелария, публикувано вечерта на 20 февруари на сайта на патриаршията.


Недоволни с плакати скандираха пред синода

Миряни излязоха на рехав протест пред Синодалната палата вчера, независимо че се очакваха хиляди. Хората скандираха с плакати „Продадоха Бога и църквата” и „Искаме достоен патриарх!”. Единственият свещеник, който също протестира, бе Димитър Амбарев. Неколцина други попове седяха в автомобилите си встрани от страх да не ги видят владиците и си навлекат гнева им.
Междувременно Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник-председател, изпрати писмо по синодалните членове, с което предлага да се пристъпи към следващ етап на изборната процедура за патриарх, за да няма никакви съмнения по избора на тримата кандидати.
Да се изиска незабавно становища на няколко утвърдени специалисти, а при необходимост и от компетентни органи и институции, и това да се разгледа от синода.
 Това може да стане на извънредното заседание на Св.синод, което е възможно да се проведе днес.Оспорване на инат

На 15 и 16 февруари след двадесет и шест тура синодът излъчи мъчително трима кандидати за патриарх – Галактион Старозагорски, Неофит Русенски и Гавриил Ловчански. Всичко щеше да бъде нормално, ако архиереите не бяха нарушили устава на БПЧ (чл. 45) и свое собствено решение от 24 януари, а именно: кандидатите се избират с квалифицирано мнозинство от 2/3, от 14 членове но синода, т.е. 10 гласа минимум за всеки.
В последния момент обаче владиците се врътнаха и решиха, че за дядо Неофит и дядо Гавриил са достатъчни и по 9 гласа, за да влязат в листата.
Срещу това нарушение скочиха вярващи и внесоха жалба във Върховния административен съд под №2982 от 20 февруари 2013 г., което автоматично спира всяка последваща процедура до произнасянето на съда. Това означава, че на 24-и в неделя легитимен събор не може да има.
Синодалните ни старци обаче се правят на нечули и невидели, когато нещо не им отърва. За каквито и да се мислят обаче, законите в България, както и във всяка друга държава, са неотменно право на всеки гражданин.


Няма коментари: