петък, 14 март 2014 г.

Духовникът на Путин представя свой бестселър у нас ас



Архимандрит Тихон Шевкунов представя книгата си „Несветите светци”, която вече е издадена и на български език от Подворието на Патриарха на Москва и цяла Русия в София. Нейн преводач е Андрей Романов.  
Представянето й ще се състои на 16 март (неделя) от 12.00 часа в Голямата зала на Руския културно информационен център в София (ул. „Шипка” 34).  
Книгата му „Несветите светци” само за няколко години достигна тираж от 1,3 млн. екземпляра и се превърна в православен бестселър. Заради лекотата, с която архимандрит Тихон успява да въвлече читателя в сериозната християнска проблематика, посредством сладкодумно и дори с чувство за хумор разказани случки из манастирския живот и този на вярващите миряни, към момента сборникът му разкази се нарежда сред най-продаваните в Русия. Книгата му се посрещна с огромен интерес и в чужбина.
Тихон Шевкунов пише от първо лице за големи имена, като Сергей Бондарчук и Булат Окуджава, с които го свързват добри познанства.  
Той има репутацията на близък до Кремъл човек, дори някои го наричат  духовника на Путин.

През ноември миналата година архимандрит Тихон Шевкунов получи званието "Човек на годината" заедно с Патриарх Кирил и президента Путин.
Освен писателската си дейност и като игумен на Сретенския манастир в Москва, той е известен и като самотният войн с малко единомишленици, който успя да намери лоби, което да внесе и приеме в Държавната Дума Закон против алкохолизма.  Архимандрит Тихон Шевкунов е в инициативния комитет за построяването на 200 храма в руската столица, сред които е и такъв на името на българския светец Киприян Български. Инициатор е и на изграждането на православен храм на ул. „Люблянка”, прочута със сградата на КГБ. Обществеността от сега започна да го сравнява, заради мястото, с Римския колизеум.
Архимандрит Тихон ( Георгий Александрович Шевкунов) е роден през 1958 г., завърши е сценарния факултет във ВГИК (руската академия за кинематография и театрално изкуство).


Няма коментари: