четвъртък, 19 септември 2013 г.

Несебър цака Созопол с нов вампир

БИЕМ МАКЕДОНИЯ СЪС 100 СКЕЛЕТА НА КРЪВОПИЙЦИ, ИЗРОВЕНИ У НАС

 Силвия Николова, 

В. "МОНИТОР",   06.09.2013 г.

Несебър цака Созопол с нов вампир, след като там откриха скелет на човек със забит в сърцето нож при археологически разкопки  в старата част на града. Находката е открита в двора на църквата “Свети Архангели Михаил и Гавраил”, която е построена през XIII век.  Това съобщиха от общината вчера.  

На площ от около 40 кв. м са проучени  28 гроба от XIII-XIV век и XVI-XVII век, но останките само в един от тях са на вампир, коментира Тодор Марваков от музея “Старинен Несебър”. Скелетът със заклещен нож между ребрата е в гроб от ХVІІІ век. Според Мавраков е възможно набеденият за вампир да се окаже убит при криминални обстоятелства. Шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров обаче е категоричен при случая в Несебър става дума за типичен обред срещу вампирясване. Ако е криминален случай, убиецът  няма да остави такова ценно нещо, каквото по онова време е ножът, в земята, а ще си го прибере, обясни проф. Божидар Димитров. Той е бил забит след смъртта на погребания с цел предотвратяване на завръщането му сред живите, т. нар. вампирясване. Смятало се е, че вампирясалите влизат по късна доба в домовете си и пият кръвта на своите близки, докато спят. Скелет на дете в гроб, засипан с вар, са открили още археолозите в двора на храма в Несебър. Той е от ХІV век. Тук не става дума за ритуално погребение, а за жертва на заразно заболяване, например холера или чума, поясни проф. Димитров. С вар по онова време са заливали ковчезите или телата в общи гробове по време на епидемия. Същото мнение споделя и историкът Тодор Мавров. С несебърския вампир и този от Перперикон това лято изровените кръвопийци по нашите земи са двама.В България вампирите са над 100, като се причислят и откритите в предишни години, докато в Македония до момента са само 73 такива случая, подчерта проф. Божидар Димитров. Преди няколко дни погребение с извършен ритуал против вампирясване археолози откриха и при разкопките на Акропола на Перперикон. Учените са се натъкнали на мъжки скелет със забит в лявата част на тялото палешник. Предполага се, че гробът е от XIII или XIV в. Археологът Николай Овчаров каза, че гробът е “близнак” на открития преди повече от година подобен в Созопол.

Откриха столицата на древните одриси

В Националния исторически музей бяха представени археологически открития от столицата на Одриското царство на връх Кози грамади в Средна гора над село Старосел. От многобройните фрагменти на оброчни плочки (своеобразните икони на античните храмове) стана ясно, че светилището е на върховния античен бог Зевс Гръмовержец и жена му Хера.Проф. Божидар Димитров вчера представи монети, плочи и съдове от разкопките на екип от НИМ, ръководен от доц. Иван Христов. Те са от връх Кози грамади. Находката показва, че там е била столицата на древните одриси, единодушни са и историците, и археолозите.Откритите монети наброяват 400. Освен тях са изкопани 30 цели плочки от фин мрамор, както и остатъци от старинен градеж.По всичко личи, че сме попаднали на светилището, то е второ по значение за одрисите. То заедно с гробището са при изхода на крепостта, която е била тяхна столица, каза още проф. Божидар Димитров.

 

Няма коментари: