неделя, 31 май 2009 г.

25 лв. на ръка за вадене на кърлеж в “Пирогов”

Силвия НИКОЛОВА
В-к "МОНИТОР"
1 юни 2009 г.


25 лева за вадене на кърлеж искат лекарите от пациентите в спешния 117 кабинет в “Пирогов”. В повечето случаи сумите се събират на ръка от дежурния лекар или от медсестрата, а не на касата на болницата, бележка не се издава, алармираха потърпевши граждани. Пред спешния кабинет няма ценоразпис за платените услуги, нито пък се указва някъде, че ваденето на кърлеж се брои за платена екстра. Парите се събират не само от здравнонеосигурените, но и от хората с изрядни осигуровки не само в делник, но и в празник, по всяко време на денонощието.

Близо 10 човека са минали за тази медицинска услуга само миналия четвъртък. Само на неколцина от тях са издадени касови бонове, установи репортерска проверка на “Монитор”. В цената е включено и поставянето на ваксина против тетанус.
“Да се събират пари на ръка без касов бон, е нарушение на Закона за лечебните заведения. Санкциите са финансови”, коментира за “Монитор” д-р Ивиан Бенишев, завеждащ отдел “Спешна помощ” в дирекция “Медицински дейности” на Министерството на здравеопазването. Ваденето на кърлеж не е спешно състояние, затова се заплаща дори и в “Пирогов”, подчерта той и поясни, че личният лекар върши тази манипулация безплатно. Той обаче не уточни кой ще извади безплатно членестоногото от пострадалия и ще му бие инжекцията, ако джипито спи или е с изключен телефон.
Не всеки кърлеж пренася лаймска болест, затова не се третира като спешен случаи, изтъкна д-р Бенишев, но обеща, че Министерството на здравеопазването ще разпореди веднага проверка за взимането на пари на ръка и без касов бон в спешния 117-и кабинет на “Пирогов”.

Няма коментари: